В Україні стрімко зросла кількість справ у судах, щодо визнання людей банкрутами

Переважно це українці віком від 25 до 45 років 

За даними Верховного суду України відкрито 651 справу про банкрутство громадян. Про це повідомляє Опендатабот. За останні 4 місяці кількість справ зросла вдвічі. Найбільше банкрутів – в Києві та області й на Дніпропетровщині. 64% банкрутів – це люди віком від 25 до 45 років.

Усі ці справи відкрито цього року, і їх кількість зросла вдвічі від початку літа. 
51% банкрутів – жінки, ще 48% припадає на чоловіків.

Фахівці пояснюють, що це швидше за все результат «відкладеного попиту», аніж вплив якогось одного фактору. 

Варто розуміти, що на початку повномасштабної війни людям було не до того, аби розбиратися із боргами – в пріоритеті опинились питання виживання.

 

Водночас понад рік діяв мораторій на стягнення більшої частини боргів у виконавчих провадженнях.

 

Вже після того, як цей мораторій було скасовано, приватні та державні виконавці нагадали боржникам про їх зобовʼязання. Це й могло стати тією рушійною силою, яка спонукала людей шукати рішення у погашенні боргів через процедуру неплатоспроможності.

 

До того ж, наразі в Україні вже напрацьовується позитивна судова практика в питаннях банкрутства громадян, – коментує арбітражний керуючий Денис Лихопьок.

Нагадаємо, Верховна Рада дозволила фізичним особам набувати статус банкрута ще у жовтні 2018 року. Повноцінно процедура почала працювати вже у 2019 році. З того часу людина, яка потрапила у скрутне матеріальне становище, може ініціювати своє банкрутство і, пройшовши всю процедуру, звільнитися від боргів.

Джерело: Главком

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook