В Україні недобір на престижні спеціальності через рішення МОН

Зокрема, на бюджетні місця

Заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький в інтерв’ю Укрінформ визнав, що встановлення мінімального конкурсного бала для вступників-медиків на рівні 150 призвело до того, що в нас цього року є більше місць бюджетних, ніж студентів для вступу.

Відповідно маємо недовиконання державного замовлення, бо ми не приймаємо на бюджетні місця тих, хто має менше ніж 150 балів.

Тому треба дуже уважно встановлювати ці порогові бали. Ми йдемо до того, що за різними спеціальностями будуть встановлені різні пороги для вступу на бюджет. Але це перспектива не наступного року, а, можливо, років через 2–3, - сказав Винницький.

Також він прокоментував державні гранти для тих, хто вступає на контрактну форму навчання. 

Це працює так. Місця державного замовлення залишаються. Абітурієнт може вступити як на бюджет, так і на контракт. І тепер у кабінетах вступників є опція – або тільки на контракт, або на контракт і на бюджет.

Це означає, що вступнику, який потрапив на бюджетне місце, держава оплачує навчання стовідсотково.

 

Якщо абітурієнт не потрапляє на бюджетне місце, тоді у нього є можливість отримати додаткову державну фінансову підтримку, але вона не буде покривати на 100% вартість навчання.

 

Ґрантова система базується на принципі співфінансування: навчання частково оплачує студент чи його батьки, це також може бути стипендія від юридичної особи, а частково оплачує держава.

У цьому році сума такого ґранту встановлена на двох рівнях.

  • Перший рівень – це 15 тисяч грн, на цю суму може претендувати будь-який студент, який склав НМТ на рівні 150 балів за два будь-яких предмети або більше.
  • Якщо вступник склав НМТ на 170 балів за два предмети або більше, він може претендувати на грант у сумі 25 тисяч грн.

Ці суми не є остаточними, тому що якщо абітурієнт подає заяву на спеціальність, яка є стратегічно важливою для держави, то сума гранту – 15 тис. грн або 25 тис. грн – буде множитися на певний коефіцієнт. Для певних спеціальностей коефіцієнт становить 1 чи 1,3, для деяких – 1,5.

Отже, якщо вступник не потрапляє на бюджет і подає заяву на контракт, має відповідні бали з НМТ, обирає пріоритетну для держави спеціальність, то може отримати грант у розмірі до 37,5 тис. грн.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook