В Україні можуть утворюватися пилові бурі

Таке вже колись було

Завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух розповіла, що через війну в нашій країні можуть почати утворюватися небезпечні явища.

Не лише із Сахари до нас може приходити пил, а й були такі випадки протягом останніх років, коли до нас приходив пил із Каспію, із Прикаспійської низовини. Коли за певних циркуляційних умов, коли антициклон поширюється з Каспію на територію України, і там утворюється потужна пилова буря, і ми бачили її наслідки в Україні, – пояснила Віра Балабух.

Ці явища в Україні можуть повторюватися, особливо зараз, на початку весни. Метеоролог також  повідомила про небезпеку утворення пилових бур саме в Україні:

Мене хвилює те, чи утворяться ці пилові бурі у нас в Україні. Тому що, на жаль, у нас теж велика проблема є. Якраз ці пилові бурі – це одне з тих явищ, яке нам вдалося в Україні побороти свого часу.

За словами Віри Балабух, ще в першій половині ХХ століття та навіть в середині ХХ століття пилові бурі були одним із найбільш небезпечних явищ, яке спостерігалося у південних областях України. Від цього дуже потерпали Херсонщина, Миколаївщина, Дніпропетровщина.

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook