В Україні дешевшає найпопулярніший вид м'яса

Ціна на нього буде падати й надалі

В Україні знизились ціни на свинину.

За прогнозами експертів, вартість цього виду м'яса буде падати й надалі.

Лише за один минулий тиждень закупівельна вартість кілограма живого м'яса свині стала нижчою на 3,5%. Експерти кажуть, що ця тенденція збережеться найближчим часом.

Що відбувається з цінами та чому, - розповіли в асоціації «Свинарі України».

Отже, за минулий тиждень ціни на живець свиней знизились на 1,5-4 грн/кг. У центрі і на Сході країни за кілограм живця треба було віддати 74-77 грн. А на Заході країни ціни видались іще нижчими: 73-74 грн/кг. Таким чином, на ринку середня ціна встановилась на рівні 73,85 грн/кг, а її зниження сягнуло 3,5%.

На думку експертів, ціни на свинину «збили» три чинники:

  • зниження купівельної спроможності населення;
  • сезонне зменшення попиту на свинину;
  • надходження імпортного м'яса.

Через все це тенденції на ринку свинини останнім часом змінились.

Виробники свинини відзначають значний ціновий тиск з боку заготівельників.

- Останні пояснюють його пригальмовуванням реалізації свинини за усіма каналами збуту та відчутнішою конкуренцією з боку імпортної м’ясної сировини, надходження якої пожвавилося з кінця вересня, — кажуть експерти асоціації.

Що ж стосується того, що свинину почали менше купувати, то це частково сезонне явище, що повторюється щороку, а частково обумовлене специфічними обставинами, пов'язаними з війною.

Сезонне - бо саме зараз щороку у розпалі сезон грибів та масового вилову риби зі ставків, тож українці купують менше м'яса. А ще більше грошей йде на підготовку до опалювального сезону, що також провокує зменшення витрат на їжу.

Крім традиційних сезонних чинників, є ще й особливі, пов'язані з війною. Через падіння доходів більшості українців та інфляцію значно знизилась купівельна спроможність - люди обирають дешевші продукти, а ціни на свинину і так «кусаються».

За прогнозами експертів, ціни на свинину будуть знижуватись і надалі. Причини - зниження купівельної спроможності людей та віялові відключення енергії, які роблять м'ясний ринок абсолютно непрогнозованим.

Джерело: Today.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook