В ООН порахували, скільки годин українці потенційно сидітимуть без світла взимку

Там оприлюднили чергову доповідь про стан справ в Україні 

Українці взимку можуть сидіти без світла 18 годин. Про це йдеться в доповіді експертів місії ООН із моніторингу дотримання прав людини в Україні (ММПЛУ). 

Місія ООН відвідала  сім електростанцій, які були пошкоджені або зруйновані внаслідок атак, а також 28 населених пунктів, котрі постраждали внаслідок російських ударів.

За інформацією спостерігачів, російські атаки становлять загрозу для водопостачання України, каналізації та санітарії, опалення й гарячого водопостачання, громадської охорони здоров'я, освіти й економіки загалом.

У звіті йдеться, що майже 95% жителів Києва користуються централізованими системами опалення підвалів, а для подавання тепла на верхні поверхи будівель потрібні електричні насоси. Без аварійного електропостачання мільйони міських жителів можуть залишитися без тепла.

Ця зима буде дуже складною. Люди, імовірно, зіткнуться з регулярними вимкненнями електроенергії по всій країні. Будь-які нові атаки, котрі призведуть до триваліших вимкнень, можуть мати катастрофічні наслідки, – заявила керівниця моніторингової місії ООН із прав людини в Україні Даніель Белл.

Станом на червень в Україні було виведено з ладу 73% теплових електростанцій. Якщо взимку 2022–2023 років атаки здебільшого спрямовували на об'єкти електропередавання, то з березня 2024 року основною мішенню росіян стали об'єкти генерації.

За даними однієї з великих енергетичних компаній, на яку посилається доповідь, унаслідок атак 2024 року було пошкоджено втричі більше енергоблоків, ніж за попередні два роки.


Джерело: Гордон

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook