Ув’язнений за вбивство відомого рівненського лікаря вже через два роки вийде з в’язниці

Верховний Суд залишив ухвалу апеляційного суду без змін

Гучне, умисне та жорстоке вбивство лікаря східної медицини, рівнянина Андрія Лимича сталося 23 липня 2016 року у Рівному.

Його скоїв 50-річний уродженець російської федерації, житель Березнівщини, Микола Люшин, який лікувався у цілителя від алкогольної залежності.

У ході слідства було встановлено, що у день вбивства, зранку й до вечора,  зловмисник спостерігав, скільки пацієнтів прийняв Андрій Лимич. А за тим пробрався у приватний офіс і наніс лікареві 13 ударів обухом сокири-молотка по голові й тілу, а також не менше ніж 4 ударів ножицями в шию. Андрій Лимич помер на місці.

А вбивця, викравши 49 тисяч 365 гривень, з місця події зник. За кілька діб його затримали правоохоронці  слідчого відділу ГУНП у Рівненській області та повідомили про підозру у вчиненні тяжкого злочину.

У березні 2022 року місцевий суд проголосив вирок, яким

Засудив Миколу Люшина за двома статтями Кримінального кодексу України: п.6 ч.2 ст.115 (умисне вбивство з корисливих мотивів) та ч.4 ст. 187 (розбій, спрямований на заволодіння майном у великих розмірах), призначивши йому покарання у виді позбавлення волі на строк 15 років з конфіскацією всього майна.

Крім того, засуджений також має сплатити на користь потерпілих 1,6 млн грн моральної шкоди.

Це рішення захисник обвинуваченого оскаржував у Рівненському апеляційному суді, і замість 15 років просив для вбивці 13 років. Та й Микола Люшин свою вину частково визнав, хоча й не пам’ятав як вбивав цілителя, пояснював, що наміру красти не мав.

Втім, Рівненський апеляційний суд, перевіривши всі обставини справи, рішення суду першої інстанції залишив без змін.

Після цього захисник обвинуваченого оскаржував ухвалу апеляційної інстанції у Верховному Суді.

Захисник наголошував на неправильній правовій кваліфікації дій обвинуваченого як судом першої інстанції, так і апеляційного суду. 

Він наполягав на тому, що умисел на викрадення коштів у його довірителя виник після вбивства Андрія Лимича, тому корисливий мотив як кваліфікуюча ознака в матеріалах відсутній, дії Миколи Люшина підлягають кваліфікації лише за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство)  з призначенням відповідного покарання, передбаченого санкцією цієї статті.

Втім, колегія суддів Кримінального касаційного суду у складі Верховного Суду залишила ухвалу Рівненського апеляційного суду без змін, а касаційну скаргу захисника засудженого — без задоволення.

На переконання Верховного Суду, з урахуванням обсягу доказів, оцінених та перевірених судами першої та апеляційної інстанцій, дії засудженого Миколи Люшина за п.6 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 187 Кримінального кодексу України кваліфіковано правильно.

 

Однак вбивця не відсидить повний термін – 15 років, за свій злочин. Причина цього - так званий закон Савченко, згідно з яким кожен рік, проведений у СІЗО, зараховується як 2 роки перебування у тюрмі.

Вбивця Андрія Лимича пробув у СІЗО 6 років, тож йому зарахували їх за 12 років тюрми. А тому вже через два роки  ув’язнений вийде з в’язниці.

Джерело: «Пресслужба Рівненського апеляційного суду»  

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook