Ув’язнений за вбивство відомого рівненського лікаря вже через два роки вийде з в’язниці

Верховний Суд залишив ухвалу апеляційного суду без змін

Гучне, умисне та жорстоке вбивство лікаря східної медицини, рівнянина Андрія Лимича сталося 23 липня 2016 року у Рівному.

Його скоїв 50-річний уродженець російської федерації, житель Березнівщини, Микола Люшин, який лікувався у цілителя від алкогольної залежності.

У ході слідства було встановлено, що у день вбивства, зранку й до вечора,  зловмисник спостерігав, скільки пацієнтів прийняв Андрій Лимич. А за тим пробрався у приватний офіс і наніс лікареві 13 ударів обухом сокири-молотка по голові й тілу, а також не менше ніж 4 ударів ножицями в шию. Андрій Лимич помер на місці.

А вбивця, викравши 49 тисяч 365 гривень, з місця події зник. За кілька діб його затримали правоохоронці  слідчого відділу ГУНП у Рівненській області та повідомили про підозру у вчиненні тяжкого злочину.

У березні 2022 року місцевий суд проголосив вирок, яким

Засудив Миколу Люшина за двома статтями Кримінального кодексу України: п.6 ч.2 ст.115 (умисне вбивство з корисливих мотивів) та ч.4 ст. 187 (розбій, спрямований на заволодіння майном у великих розмірах), призначивши йому покарання у виді позбавлення волі на строк 15 років з конфіскацією всього майна.

Крім того, засуджений також має сплатити на користь потерпілих 1,6 млн грн моральної шкоди.

Це рішення захисник обвинуваченого оскаржував у Рівненському апеляційному суді, і замість 15 років просив для вбивці 13 років. Та й Микола Люшин свою вину частково визнав, хоча й не пам’ятав як вбивав цілителя, пояснював, що наміру красти не мав.

Втім, Рівненський апеляційний суд, перевіривши всі обставини справи, рішення суду першої інстанції залишив без змін.

Андрій Лимич. Фото з відкритих джерел.

Після цього захисник обвинуваченого оскаржував ухвалу апеляційної інстанції у Верховному Суді.

Захисник наголошував на неправильній правовій кваліфікації дій обвинуваченого як судом першої інстанції, так і апеляційного суду. 

Він наполягав на тому, що умисел на викрадення коштів у його довірителя виник після вбивства Андрія Лимича, тому корисливий мотив як кваліфікуюча ознака в матеріалах відсутній, дії Миколи Люшина підлягають кваліфікації лише за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство)  з призначенням відповідного покарання, передбаченого санкцією цієї статті.

Втім, колегія суддів Кримінального касаційного суду у складі Верховного Суду залишила ухвалу Рівненського апеляційного суду без змін, а касаційну скаргу захисника засудженого — без задоволення.

На переконання Верховного Суду, з урахуванням обсягу доказів, оцінених та перевірених судами першої та апеляційної інстанцій, дії засудженого Миколи Люшина за п.6 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 187 Кримінального кодексу України кваліфіковано правильно.

 

Однак вбивця не відсидить повний термін – 15 років, за свій злочин. Причина цього - так званий закон Савченко, згідно з яким кожен рік, проведений у СІЗО, зараховується як 2 роки перебування у тюрмі.

Вбивця Андрія Лимича пробув у СІЗО 6 років, тож йому зарахували їх за 12 років тюрми. А тому вже через два роки  ув’язнений вийде з в’язниці.

Джерело: «Пресслужба Рівненського апеляційного суду»  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Пицька

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень