Унікальну «Голгофу» на Рівненщині реставрують і перенесуть

Картину Їжакевича, що є надбанням усього українського народу

Держава взялася за порятунок заповідника Національного значення «Поле Берестецької битви», що у селі Пляшева на Рівненщині.

Йдеться про реставрацію картини Івана Їжакевича «Голгофа», розміщеної на фасаді Георгіївської церкви. За оцінками художників, половина 100-літнього полотна уже повністю втрачена, а це близько 30-ти квадратів.

Питання порятунку картини порушували і під час виїзного засідання бюджетного комітету Верховної Ради на Рівненщині у грудні.

Неодноразово про реставрацію говорили у вищих ешелонах влади. І, нарешті, гроші таки передбачили, говорить начальник обласного управління культури і туризму Ярослав Мельник:

- Було звернення народного депутата від Рівненщини на сесії Верховної Ради, потім Верховна Рада зверталася до Кабінету Міністрів, Кабінет Міністрів до міністерства… Ми маємо офіційну відповідь від міністерства культури за підписом міністра про те, що передбачені кошти на 2018 рік на реконструкцію картини Їжакевича «Голгофа» загалом 8,1 мільйонів.

Надійшло тільки 100 тисяч поки що.

Хоча за торішніми оцінками обласного управління культури і туризму, озвученими під час засідання бюджетного комітету ВР, на реставрацію треба майде вдвічі більше грошей.

Зауважимо, що роботи такого рівня виконують лише львівські та столичні фахівці. На час реставрації картину планують тимчасово розмістити у Дубенському замку, а на місці живопису митці радять створити його копію – мозаїку. 

А от чи дадуть гроші з держбюджету на порятунок ще восьми пам`яток Рівненщини національного значення, за словами Ярослава Мельника, у Києві ще не визначилися.

Тож поки не можна сказати ні "так, ні "ні".

Читайте також: ТОП-9 пам`яток Рівненщини національного значення потребують порятунку (ФОТО)

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook