Українських дітей назвали загрозою для Польщі

Через «українську школу в польській школі»

Пшемислав Чарнек, колишній Міністр освіти Польщі, бачить загрозу у навчанні українських дітей у польських школах.

З нового навчального року всі українські діти, які проживають у Польщі, повинні обов’язково відвідувати польські заклади освіти.

Якщо цього не робити, то батькам загрожує примусове провадження та штраф у розмірі 100 злотих, а з червня 2025 року такі особи втратять право на допомогу 800 Плюс (800 злотих, що виплачуються у Польщі щомісяця на кожну дитину до 18 років).

Досі українські діти мали вибір – навчатися дистанційно в Україні чи за змішаною системою.

Колишній очільник Міносвіти зазначив, що Барбара Новацька, Йоанна Муха та Катажина Лубнауер запровадили «хаос» у школі.

Він переконаний, що польська система освіти здатна прийняти 80 тисяч українських дітей в школі. Він навіть вважає, що ця кількість може бути збільшена до 180 тисяч учнів, оскільки за останні 15-20 років кількість учнів у польських школах зменшилася майже на 1,5 мільйона дітей, але одночасно зросла кількість вчителів та оновилася інфраструктура (за даними Міносвіти Польщі нині системою освіти країни охоплено 286 тисяч дітей з України).

Я бачу загрозу в питанні навчання українських дітей у польських школах взагалі, тому що міністр Муха, як я чув, хоче створити українську школу в польській школі. Цього не можна робити, – зазначив Чарнек.

Він пояснив, що система, запроваджена в епоху PiS, включала підготовчі класи, де діти з України вивчали польську мову, а згодом вивчали польську основну навчальну програму.

Однак ми не хочемо, щоб у польській школі була українська базова програма, бо це не українська школа, – пояснив колишній міністр.

Нагадаємо, після парламентських виборів у Польщі восени 2023 року відбулася й зміна уряду, який очолив конкурент правлячої у Польщі до 2023 року політсили PiS, Дональд Туск. Відтак Барбара Новацька представляє конкуруючу з PiS команду.

Джерело: InPoland

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook