Українських дітей назвали загрозою для Польщі

Через «українську школу в польській школі»

Пшемислав Чарнек, колишній Міністр освіти Польщі, бачить загрозу у навчанні українських дітей у польських школах.

З нового навчального року всі українські діти, які проживають у Польщі, повинні обов’язково відвідувати польські заклади освіти.

Якщо цього не робити, то батькам загрожує примусове провадження та штраф у розмірі 100 злотих, а з червня 2025 року такі особи втратять право на допомогу 800 Плюс (800 злотих, що виплачуються у Польщі щомісяця на кожну дитину до 18 років).

Досі українські діти мали вибір – навчатися дистанційно в Україні чи за змішаною системою.

Колишній очільник Міносвіти зазначив, що Барбара Новацька, Йоанна Муха та Катажина Лубнауер запровадили «хаос» у школі.

Пшемислав Чарнек

Він переконаний, що польська система освіти здатна прийняти 80 тисяч українських дітей в школі. Він навіть вважає, що ця кількість може бути збільшена до 180 тисяч учнів, оскільки за останні 15-20 років кількість учнів у польських школах зменшилася майже на 1,5 мільйона дітей, але одночасно зросла кількість вчителів та оновилася інфраструктура (за даними Міносвіти Польщі нині системою освіти країни охоплено 286 тисяч дітей з України).

Я бачу загрозу в питанні навчання українських дітей у польських школах взагалі, тому що міністр Муха, як я чув, хоче створити українську школу в польській школі. Цього не можна робити, – зазначив Чарнек.

Він пояснив, що система, запроваджена в епоху PiS, включала підготовчі класи, де діти з України вивчали польську мову, а згодом вивчали польську основну навчальну програму.

Однак ми не хочемо, щоб у польській школі була українська базова програма, бо це не українська школа, – пояснив колишній міністр.

Нагадаємо, після парламентських виборів у Польщі восени 2023 року відбулася й зміна уряду, який очолив конкурент правлячої у Польщі до 2023 року політсили PiS, Дональд Туск. Відтак Барбара Новацька представляє конкуруючу з PiS команду.

Джерело: InPoland

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень