Українські прізвища, які мають грецьке походження: як вони звучать?

Одна з найбільших груп за етнічною приналежністю у 6,2% це - грецькі прізвища

Серед сучасних прізвищ в Україні певну частину становлять ті, що мають грецьке походження. Експерти, які провели антропонімічні дослідження в окремих історичних областях і етнологічних зонах країни, склали таких цілий список.

Про це розповідає «Апостроф».

Як зазначають фахівці, одна з найбільших груп за етнічною приналежністю у 6,2% це - грецькі прізвища.

Зокрема, йдеться про такі: Варсамас, Габида, Голи-Оглу, Імерелі, Мармур, Ялу, Яцко. Вони пов’язані за походженням з грецькими традиційними власними іменами, апелятивами.

  • Також розповідають, що прізвище Ахбаш походить від прикметника «світлоголовий», а Балабан від слова «величезний».
  • Водночас Волоніц - від іменника, що означає «в’язальна спиця», Кіор - від слова «сліпий», Куркчі - слова «хутровик», Мангуш, Шамлі - мають походження від грецьких назв населених пунктів.

Експерти зазначають, що зараз також існують грецькі прізвища з російськими суфіксами, які створювалися чи переоформлювалися за готовим зразком для нейтралізації етнічного характеру антропоніма: Балабан - Балабанов, Каракоз - Каракозов, Темір - Теміров, Узун - Узунов.

Тим часом українськооформлені прізвища греків за кількістю дещо поступаються російськооформленим. 

 

Пояснення цьому - політична ситуація, що склалася в недалекому минулому. Йдеться про такі: Афенка - Афенко, Бузовчу – Бузовчук.

Згідно з семантичними основами та словотвірними типами виділяють три великі групи прізвищ за походженням: українські (із суфіксами -енко, -ович (-евич), -ич), російські (на -ов та -ський) та грецькі, утворені суфіксальним способом.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook