Українські прізвища, які мають грецьке походження: як вони звучать?

Одна з найбільших груп за етнічною приналежністю у 6,2% це - грецькі прізвища

Серед сучасних прізвищ в Україні певну частину становлять ті, що мають грецьке походження. Експерти, які провели антропонімічні дослідження в окремих історичних областях і етнологічних зонах країни, склали таких цілий список.

Про це розповідає «Апостроф».

Як зазначають фахівці, одна з найбільших груп за етнічною приналежністю у 6,2% це - грецькі прізвища.

Зокрема, йдеться про такі: Варсамас, Габида, Голи-Оглу, Імерелі, Мармур, Ялу, Яцко. Вони пов’язані за походженням з грецькими традиційними власними іменами, апелятивами.

  • Також розповідають, що прізвище Ахбаш походить від прикметника «світлоголовий», а Балабан від слова «величезний».
  • Водночас Волоніц - від іменника, що означає «в’язальна спиця», Кіор - від слова «сліпий», Куркчі - слова «хутровик», Мангуш, Шамлі - мають походження від грецьких назв населених пунктів.

Експерти зазначають, що зараз також існують грецькі прізвища з російськими суфіксами, які створювалися чи переоформлювалися за готовим зразком для нейтралізації етнічного характеру антропоніма: Балабан - Балабанов, Каракоз - Каракозов, Темір - Теміров, Узун - Узунов.

Тим часом українськооформлені прізвища греків за кількістю дещо поступаються російськооформленим. 

 

Пояснення цьому - політична ситуація, що склалася в недалекому минулому. Йдеться про такі: Афенка - Афенко, Бузовчу – Бузовчук.

Згідно з семантичними основами та словотвірними типами виділяють три великі групи прізвищ за походженням: українські (із суфіксами -енко, -ович (-евич), -ич), російські (на -ов та -ський) та грецькі, утворені суфіксальним способом.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень