Українська письменниця розповіла, як з неї знущалися співробітники в Німеччині (ФОТО)

«Бо знали, що я не можу повернутися в окупований Донецьк» (с)

Книга Ксенії Фукс «По той бік сонця» потрапила свого часу до короткого списку Книги року ВВС й отримала премію літературного конкурсу «Смолоскип».

У романі авторка описує свій досвід переживання депресії у психіатричній лікарні в Німеччині. У книзі нерідко згадується війна в Україні – бо Ксенія родом з Донецька.

Письменниця вже 12 років живе у Німеччині. Вона розповіла Gazeta.ua, з якими складнощами їй довелося зустрітися, щоб знайти своє місце в німецькому суспільстві.

«Я пережила всі чотири складові культурного шоку. Спочатку – азарт і радість туриста, потім заглиблення в процес і депресія. Згодом це приймаєш, але все одно переживаєш незручності. Нарешті адаптуєшся і знаходиш якийсь баланс. Я його знайшла не відразу. Спочатку було дуже складно».

 

«Поки вчилася у виші, для студентів я була просто дівчинка з Ост-блоку, як вони казали. Мусила їм доводити, що не ідіотка, і що зі мною теж можна мати справу. Деякі предмети підібрала собі з вищих курсів. Однокурсники це побачили і заповажали. Стали зі мною спілкуватися жвавіше».

Ксенія пригадує:

«Але найважче було на роботі – працювала у рекламній агенції у Штутгарті. Співробітники знущалися як тільки могли, тому що знали, що я не можу повернутися в Донецьк, де йде війна. Наприклад, змушували мене мити вікна, виносити сміття. Казали: «Це в тебе краще виходить, ніж дизайн». Або я збиралася на зустріч з клієнтом, а мені казали, що в мене штани не того кольору, і відправляли перевдягатися саме в чорні.

 

Мовляв, це корпоративний дрес-код. Могла один документ переписувати десятки разів, а потім начальник вичитував, що десь все одно допустила помилку. Я іноземка, могла десь пропустити кому, але це можна пояснити нормальним тоном. Вже потім, коли потрапила до лікарні, дізналася, що в одного з шефів була кокаїнова залежність. Це пояснювало абсолютно все – це ставлення, зриви, крики», - пригадала Ксенія Фукс.

 

«Там я працювала багато за маленьку зарплатню. Якось дізналася, що прибиральниця отримує більше. Мені платили 1200 євро на місяць. Більша половина грошей ішла на оплату житла», - додала вона.

Попри все Ксенія знайшла себе в Німеччині. Нині вона є промоутером України: як головна редакторка україно-німецького журналу Gelblau і співзасновниця громадської організації «Українське ательє культури та спорту».

Радіо Трек у Тelegram, Viber: 063-734-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook