Україні пропонують дозволити транзит російського газу, в обмін на Запорізьку АЕС

Це вигідно європейським країнам, які досі залежать від російського блакитного пального 

Один з експертів розмірковує над можливою політико-економічною угодою. На думку  президента центру «Стратегія XXI» Михайла Гончара Угорщина та Словаччина, які зацікавлені у транзиті російського газу через Україну, могли б «домовитися» з Путіним, аби він повернув Запорізьку АЕС Україні. 

Коли ми щодо тієї ж російської нафти розмовляли з угорцями і словаками, то могли поставити питання – добре, ми погоджуємося на транзит до вас, але, якщо у вас такі гарні відносини з Путіним, то попросіть його, аби він забрався з Запорізької АЕС.

 

Щось я сумніваюся, що такі умови були висунуті, – цитує Гончара видання «Главком».

Те, що Словаччина, Угорщина та Австрія досі купують російський газ, дає росії можливість й далі ними маніпулювати. А це позначається на політиці усього Європейського союзу.  Австрія повністю відмовляється від російського зазу у 2025 році. 

Але Україна від транзиту російського газу отримує значно менше грошей, ніж росія від його продажу Європі. Видання наводить суми:

Україна заробляє на транзиті фанти чи газу  $800 млн на рік, значну частину яких «з’їдає» обслуговування ГТС, а росія  за продаж газу заробляє $5-5,5 млрд. 

Відомо, що  Євросоюз готовий припинити транзит російського газу через українську ГТС після завершення чинного контракту у грудні 2024 року.

План із заміни російського газу, який Україна транспортує до Європи, на газ з Азербайджану, має певні ризики. Експерти побоюються, що це стане лише прикриттям для експорту газу з Росії, попереджає Financial Times. Газ буде йти через Росію і Україну, а Баку зможе постачати лише невелику частину з тієї кількості. 

Джерело: Главком

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook