Українці перестануть ввозити євробляхи найближчим часом 

Адже у серпні їх привезли дуже багато

В Україні прогнозують зменшення ввезення автомобілів з закордону. З вересня й до листопада ввезення авто зменшиться приблизно на 30%, вважає голова Інституту дослідження авторинку Станіслав Бучацький.

Це прогнозована ситуація, адже дуже багато автомобілів ввезли у серпні, йдеться про 25700 автомобілів.  Це на 22% більше, ніж за аналогічний місяць 2023 року.

 

Більше євроблях до нашої країни за один місяць ввозили понад 2 роки тому, у квітні-липні 2022 року, коли можна було безплатно розмитнити будь-який автомобіль на іноземній реєстрації.

Сплеск ввезення авто пов'язаний з намірами  Кабміну про підвищення податків та зборів, а також запровадження нових податків, щоб в умовах війни наповнити державний бюджет. Зокрема військовий збір при першій реєстрації авто планують підняти до 15%, як для нових, так і ввезених вживаних авто.

Законопроєкт уже зареєстрували, але ще не розглядали нардепи.  Тобто новий автомобіль середнього класу в цьому випадку коштував би на 180-250 тисяч гривень дорожче.

Але Кабмін у серпні під тиском автоімпортерів відмовився від ідеї військового збору в 15% при першій реєстрації нових і вживаних автомобілів. Цієї норми немає у доопрацьованому законопроєкті № 11416-д про наповнення державного бюджету. Але від підвищення податків та від запровадження деяких інших нових податків уряд не відмовився.

Підвищення податків може відбутися вже 1 жовтня 2024 року, якщо народні депутати Верховної Ради зможуть у вересні в першому і в другому читанні ухвалити відповідний законопроєкт № 11416-д.

Джерело: today.ua

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook