У музеї Рівного припустили, чим могли бути рештки розкопаної біля них давньої будівлі (ФОТО)

Для цього проаналізували картографічні матеріали

Ми розповідали, що біля Рівненського обласного краєзнавчого музею у траншеї, викопаній для встановлення бетонної огорожі, виявили кут давньої цегляної будівлі. Це ззаду за будинком на вулиці Драгоманова, 17 (там розташована турагенція "Клеопатра").

Щоб визначити, що це за будівля могла бути - у музеї подивилися топогеодезичну зйомку Рівного, яку проводили за Польщі у 1923-1937 роках, і план Бургіньйона від 1797 року. Що на них побачили - розповів провідний інженер-програміст обласного краєзнавчого музею Дмитро Маслов:

На більш пізній геодезичній зйомці не показано будівель. А на плані Бургіньйона в цьому місці за будинком оранжереї числиться теплиця з примикаючою будівлею до неї. Мабуть, цей куточок фундаменту і є частина цієї будівлі, яка примикала до теплиці.

За словами Дмитра Маслова, оранжерея і теплиця з будівлею біля неї належали князям Любомирським, які володіли Рівним ще з початку XVII століття.

Коли Фредерік Любомирський передавав цю ділянку під забудову основної будівлі гімназії, в акті передачі числилися, окрім оранжереї і теплиці, декілька кам'яниць - будівель. Можливо, відкопаний куток будівлі і є одна з тих кам'яниць. І на деяких фото гімназії, які зберігаються у музеї, краєчок цієї будівлі на задньому плані виглядає.

Що стосується знайдених у розкопаній траншеї скляних пляшечок і баночок, то, каже Дмитро Маслов,

можливо, це був посуд для якихось добрив, якими підживлювали квіти у князівській оранжереї.

Радіо Трек: НОВИНИ

Мирослава Опанасик Радіо Трек
Поширити в Facebook