У Франції вийшла марка на честь фізика із Дубровиці (4 ФОТО)

Точніше, на честь вихідця із Дубровиці, який став фізиком

Про це повідомляє директор Рівненського краєзнавчого Музею Олександр Булига.

Він подає на своїй сторінці повідомлення від філателіста з Тернополя:

Я філателіст з Тернополя, колекціоную марки на тему "Нобелівські лауреати". З приємністю ділюся новиною, що у Франції вийшла марка, присвячена Вашому земляку Жоржу Шарпаку ( Григорію Харпаку).
 

з пов. Юрій Ковальков

Повідомлення супроводжує фото самої марки.

Гео́ргій Харпа́к (фр. Georges Charpak, Жорж Шарпак) дійсно народився на Рівненщині, а точніше у Дубровиці 01 серпня 1924 року.

Шарпак – відомий французький фізик українського єврейського походження. Лауреат Нобелівської премії з фізики (1992) — за розвиток нових детекторів елементарних частинок, винахід так званих «камер Шарпака».

Крім Нобелівської премії Ж. Шарпак був 1971 року відзначений нагородою Європейського фізичного товариства – премією Рікарда (заснована 1971 для заохочення медиків та тих, хто сприяє розвитку медицини).

Вікіпедія повідомляє, що Харпак/Шарпак народився у містечку Дубровиця Волинського воєводства Польщі (нині Рівненської області України), у єврейській сім'ї.

Перші роки життя прожив тут само, серед звичайних українських селян, про що він окремо згадував у спогадах дитинства. Батьки: Мотл Харпак (згодом Моріс Шарпак) та Хана Шапіро (згодом Анна Шапіро).

На початку 1930-х років його родина виїхала спочатку до Варшави (семилітній Георгій зламав ногу і лікар порадив батькам звернутися до фахівців у Варшаві), потім пошуки кращої долі змусили родину виїхати до Палестини, згодом родина еміґрувала до Франції.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook