Труїтеся за свої ж гроші: це сало не можна їсти ні в якому разі

Від якого продукту краще відмовитися, щоб не «заробити» проблем зі здоров'ям

Сало - популярний український продукт, який є практично в кожному холодильнику. Воно добре насичує, може зберігатися роками та, як стверджують дієтологи - сало дуже корисне. 

Сало - це шар жиру, який містить вітаміни, поліненасичені жирні кислоти, антиоксиданти та багатий селеном. Користь сала важко переоцінити: воно зміцнює імунітет, протистоїть раковим захворюванням, захищає судини від атеросклерозу, покращує обмін речовин і має хорошу жовчогінну властивість. Але, виявляється, не все сало однаково корисне. 

Чим шкідливе сало

Сало буває різних видів: сире солоне, копчене, варене і смажене. Серед усіх корисно їсти тільки сире солоне сало - після засолу воно практично не втрачає своїх корисних властивостей.

При варці з сала просто «йдуть» корисні речовини. Найшкідливішим вважається копчене сало і смажене сало.

При такій обробці в продукті утворюються шкідливі для здоров'я канцерогени, а, зловживаючи ним, можна «заробити» панкреатит, холецистит, камені в жовчному міхурі та високий рівень холестерину в крові.

Тому лікарі радять відмовитися від смаженого і копченого сала або, в крайньому разі, не захоплюватися ним. Втім, сире солоне сало можна теж не всім.

Чим небезпечне сире сало і кому його їсти не можна

Сире, але солоне сало теж може бути небезпечне для здоров'я деяких людей. Лікарі не рекомендують вживати його:

  • при захворюваннях печінки;
  • з захворюваннями нирок;
  • при жовчнокам'яній хворобі;
  • при панкреатиті;
  • при холециститі;
  • при порушеннях ліпідного обміну;
  • людям із зайвою вагою - можна тільки після індивідуальної консультації лікаря-дієтолога.

Також лікарі попереджають, що не можна їсти старе жовте сало - в ньому можуть міститися шкідливі для організму канцерогени та токсини.

Найкорисніше - несолоне сире сало. Його можна їсти щодня, але в межах розумного - 20-25 г, це 1-2 шматочки.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook