ТОП-8 рецептів маринаду для шашлику
Травень - пора пікніків
Соковите м’ясо, хрустка засмажена скоринка, аромат диму – смакота, інакше про шашлик й не скажеш. Аби «король» пікніку був іще смачнішим, пропонуємо вам рецепти маринаду.
Маринад для шашлику простий
Чудовим маринадом для будь-якого нежорсткого м'яса буде простий сік цибулі. Наріжте її дрібно, присипте крупною сіллю і вашими улюбленими спеціями і змішайте з м'ясом. Маринувати 2 години.
Маринад з оцтом
250 мл оцту,
1 пучок петрушки,
2 лаврових листки,
1 велика цибулина,
сіль,
чорний мелений перець.
М’ясо залийте оцтом, додайте зелень петрушки, шматочки лаврового листа, кружальця цибулі, сіль, чорний мелений перець. Маринувати 2 години.
Маринад з гранатового соку для свинини або баранини
На 2 кг м’яса
Цибуля – 5 шт
Гранатовий сік – 700 мл
Розмарин – 30 г
Зелень свіжа (кріп, петрушка, кінза, базилік) – за смаком
Перець – за смаком
Сіль за смаком
М’ясо миємо й нарізаємо великими кубиками. Цибулю ріжемо великими півкільцями. М’ясо та цибулю кладемо в каструлю та ретельно перемішуємо. Зверху посипаємо перцем, сіллю, спеціями, розмарином і зеленню. Заливаємо все гранатовим соком, перемішуємо, накриваємо м’ясо тарілкою, зверху ставимо вантаж. Маринад для шашлику повністю повинен покрити м’ясо. Залишаємо м’ясо маринуватися на 2-3 години.
Маринад для риби
На 150 г рибного філе
Вино біле сухе – 75 г
Олія – 20 г
Лимон – 1,5 шт.
Цибуля ріпчаста – 30 г
Перець чорний мелений – за смаком
Сіль за смаком
Цибулю дрібно нарізаємо і змішуємо з сіллю, перцем, вином, олією та лимонним соком. Кладемо в отриману суміш шматочки рибного філе, перемішуємо та витримуємо 1,5-2 години.
Маринад гірчичний для свинини
На 1 кг м’яса
Гірчиця – 5 ч.л.
Соєвий соус – 120 г
Пряні трави (орегано, базилік) – за смаком
Суміш спецій для гриля – за смаком
Поєднуємо соєвий соус, спеції, гірчицю і пряні трави. Кладемо в отриманий маринад для шашлику з свинини шматочки м’яса і залишаємо на 3-4 години в прохолодному місці.
Маринад з ківі для телятини
Складові на 1 кг м’яса
Цибуля – 1 шт.
Ківі – 4 шт.
Перець – за смаком
Сіль за смаком
Спосіб приготування
М’ясо нарізаємо великими шматочками. Для приготування маринаду для шашлику ківі натираємо на тертці. Цибулю подрібнюємо і змішуємо зі спеціями. Закладаємо м’ясо в маринад для шашлику і залишаємо на 20 хвилин.
Маринад «Пряний» для свинини
Складові на 500 г м’яса
Цибуля – 500 г
Олія – 1-2 ст.л.
Майонез – 1 ст.л.
Перець чорний мелений – за смаком
Лавровий лист (мелений) – за смаком
Приправа «Хмелі-сунелі» – за смаком
Перець червоний мелений – за смаком
Цибулю пропускаємо через м’ясорубку, додаємо олію, майонез, перець, лавровий лист і хмелі-сунелі. Кладемо свинину в маринад, перемішуємо та залишаємо на 5-6 годин в прохолодному місці.
М’ятно-лимонний маринад для курки
Складові на 1 кг м'яса
Гілочки свіжої м’яти – 1 шт.
Лимонний сік – 4 ст.л.
Біле вино – 100 мл
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Майоран, гілочки – 1 шт.
Чебрець, гілочки – 1 шт.
Червоний перець – 0,5 ст.л.
Червоний солодкий перець – 0,5 ст.л.
Часник – 3 зубчики
Куряче м’ясо нарізаємо великими шматочками. Цибулю дрібно нарізаємо. М’яту подрібнюємо і поливаємо лимонним соком. Змішуємо м’ясо, цибулю і м’яту. Додаємо прянощі і часник. Заливаємо все вином і добре перемішуємо. Залишаємо курку в маринаді на 30 хвилин.
В якому посуді маринувати шашлик
Для маринування шашлику краще використовувати емальований, скляний або керамічний посуд. Не рекомендується застосовувати алюмінієву та пластикову тару, оскільки в процесі маринування м'ясо може увібрати в себе шкідливі речовини.
Про дрова
Для шашлику підходять лише породи листяних (дуб, липа, береза), або фруктових (вишня, груша, яблуня, слива тощо) дерев. Дрова з хвойних порід зі смолистою деревиною зіпсують смак та аромат м’яса, нададуть йому гіркоти і тут маринади будуть безсилими. Крім того, дрова мають бути сухими. Сьогодні в продажу завжди є готове вугілля, яке успішно замінює дрова.
Джерело - smachno.ua
Радіо Трек: НОВИНИ