Токсини деяких грибів – безжальні: На Рівненщині щорічно реєструють випадки отруєння дикоросами

Був навіть летальний випадок

Щорічно на Рівненщині реєструють випадки отруєння грибами.

Як повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб, за 5 років із діагнозом отруєння грибами до лікарні потрапило 27 осіб, 6 з них – діти. У 2022 році, на жаль, був один летальний випадок.   

Фахівці нагадують, що гриби поділяються на їстівні, умовно-їстівні, неїстівні та отруйні. У жодному разі не варто ризикувати, беручи до кошика підозрілі гриби.

Токсини таких грибів, як бліда поганка, мухомор, несправжній опеньок – безжальні. Вони не руйнуються навіть при термічній обробці, а їхні наслідки — це незворотні зміни в організмі, зокрема ураження печінки та нирок. Отруєння блідою поганкою часто закінчується смертю.

Щоб не наразити себе на небезпеку, варто пам’ятати:

  • якщо ви грибник-початківець, краще ходіть у ліс з досвідченим грибником;
  • сумніваєтеся у безпечності гриба — краще залиште його; вже вдома ще раз ретельно перегляньте всі зібрані гриби та викиньте ті, в яких ви не впевнені;
  • не збирайте їстівні гриби, якщо вони ростуть поруч з отруйними або ж вони червиві та перезрілі;
  • не можна збирати гриби на забрудненій території, адже вони вбирають токсичні речовини і навіть їстівний гриб може бути небезпечним;
  • ніколи не куштуйте сирі гриби. Свіжі гриби не зберігаються довго, тому в день збору ретельно промийте їх та одразу приготуйте. Проваріть гриби не менше трьох разів, щоразу по 30 хвилин в новій підсоленій воді і тільки після цього можна їх використовувати для приготування страв. Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику не більше ніж добу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook