Тепер нові аргументи: парламент знову розглядатиме відмову від переходу на зимовий і літній час

У першому читанні законопроєкт опрацювали ще у 2021 році 

На одному з найближчих засідань Верховної Ради депутати розглядатимуть законопроєкт про скасування переходу на літній і зимовий час. 

Зафіксувати в Україні планують саме зимовий час, це передбачає законопроєкт  №4201. Його авто спікер ВР Руслан Стефанчук. 

Київський час - час часової зони, в якій розташована столиця України - місто Київ, що відповідає другому часовому поясу в шкалі Всесвітнього координованого часу UTC+2.

Сезонний перехід часу на території України не здійснюється, - йдеться в документі.

Коли документ проходив перше читання у 2021 році, тоді наголошували, що узгоджувати це рішення будуть відповідно до ситуації у Європейському союзі. 

Зараз Україна переходить на літній час відповідно порядку обчислення часу, що діє в країнах Європи. Перехід регулюється постановою Кабміну 1996 року. Літній час застосовують у більшості країн Заходу, у тому числі в ЄС, США та Канаді. Малорозвинені країни не переводять годинники.

Переведення годинників в Україні відбувається в останню неділю жовтня - на зимовий час, і відповідно перехід на літній час в останню неділю березня. 

У 2021 році більшість українців прагли відмови від переведення годинників. Щоправда, єдності у питанні залишитися на зимовому часі, чи навпаки на літньому не було й тоді. 

Зараз до ідеї відмови від переходу на літній час, чи навпаки збереженні традиції переведення стрілки годинників можуть додати й нові аргументи, зокрема щодо реальної економії енергоресурсів. У законопроєкті 2021 року ситуація дефіциту електроенергії врахована не була. 

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook