Страви на Трійцю 2023 – готове меню на свято

Святковий стіл буде дуже гарний

Вже цієї неділі, 4 червня, християни святкуватимуть Трійцю, або Зелені свята. Цього дня заведено йти до церкви, а після служби зустрічатися з родиною за одним столом.

Пропонуємо вам підготуватися до святкування й ознайомитися з готовим меню на будь-який смак. Обирайте рецепти страв, які припали до смаку, або готуйте все з переліку.

Зелений борщ

Час приготування: 1,5 години

Інгредієнти:

  • 2 – курячих стегна;
  • 3 літри – води;
  • 2 – ріпчасті цибулі;
  • 1 – морква;
  • ¼ – кореня селери;
  • 2-3 – лаврових листки;
  • 3 – 4 – горошин духмяного перцю;
  • 3 – 4 – картоплини;
  • 1 пучок – щавлю;
  • 1 пучок – кропиви;
  • 3 – яйця;
  • 3 столові ложки – соняшникової олії;
  • 10 гілочок – петрушки.

Для бульйону 2 курячих стегна миємо, кладемо у каструлю, додаємо одну цілу очищену ріпчасту цибулю, половину моркви і ¼ кореня селери, нарізаного довільними шматочками.

Також додаємо 3-4 горошини духмяного перцю та 2-3 лаврових листки, заливаємо водою і варимо 30 хвилин. Вибираємо овочі з готового бульйону.

Іншу цибулину дрібно нарізаємо кубиками і підсмажуємо на сковорідці з невеликою кількістю соняшникової олії до м'якості.

Додаємо другу половину моркви, натерту на крупній тертці, підсмажуємо все разом ще 5 хвилин.

Картоплю нарізаємо довільними шматочками і додаємо в бульйон. Варимо 15 хвилин.

Окремо відварюємо яйця в підсоленій воді 5 хвилин із моменту закипання. Очищуємо від шкарлупи.

Наприкінці додаємо порізану зелень: половину пучка щавлю та кропиви. Іншу частину щавлю і петрушку заливаємо 150 грамами води і перебиваємо блендером до стану пюре.

Проціджуємо через сито і додаємо в борщ, доводимо до кипіння і вимикаємо вогонь.

Подаємо до столу зі сметаною та половинками відварених яєць.

Голубці з м'ясом по-закарпатськи

Час приготування: 3 години

Інгредієнти:

  • 700 грамів – свинячих відбивних;
  • 1 – білоголова капустина;
  • 300 грамів – грибів;
  • 40 грамів – томатної пасти;
  • 40 грамів – вершків;
  • 1 ріпчаста цибулина;
  • сіль, мелений чорний перець – на смак.

Закип'ятіть у великій каструлі воду й опустіть у неї качан капусти. По черзі зніміть із капустини листя. Відваріть у підсоленій воді рис до напівготовності. Розігрійте сковорідку з олією й обсмажте на ній дрібно нарізані гриби. Потім додайте до грибів нарізану дрібним кубиком цибулю й обсмажуйте далі.

Влийте до овочевої засмажки томатну пасту й усе перемішайте.

Щоб соус не був загустим, додайте до нього 300 мл води. Доведіть його до кипіння й зніміть із плити.

Тонко відбийте шматочки м'яса.

Сформуйте голубці: на капустяний листок покладіть відбивну, зверху рис і все загорніть конвертом.

Перекладіть сформовані голубці до каструлі. Додайте лавровий лист, часник на свій смак та чорний перець.

Залийте голубці грибним соусом і закрийте кришкою.

Відправте голубці до духовки, розігрітої до 180-200 градусів, на 2 години.

Подати голубці по-закарпатськи можна просто в соусі, в якому вони тушкувалися, а можна приготувати до них улюблений гарнір.

Бутерброди зі шпротами

Час приготування: 20 хвилин

Інгредієнти:

  • шпроти;
  • свіжий огірок;
  • батон;
  • курячі яйця;
  • вершкове масло.

Відварюємо яйця у киплячій підсоленій воді 8 хвилин. Охолоджуємо, очищаємо від шкарлупи.

Нарізаємо батон скибками, змащуємо вершковим маслом і розрізаємо навпіл.

Викладаємо по кружальцю огірка та вареного яйця.

Нанизуємо шпроти на шпажки.

Грінки з плавленими сирочками

Час приготування: 5 хвилин

Інгредієнти:

  • 4 відварених – курячих яйця;
  • 3 – плавлених сирки;
  • 2-3 – зубчики часнику;
  • 2 столові ложки – майонезу;
  • чорний мелений перець, сіль – на смак.

Відварені яйця очищаємо від шкарлупи, натираємо на тертку.

Аналогічно натираємо плавлені сирочки та змішуємо з яйцями.

Вичавлюємо часник через прес та посипаємо спеціями. Заправляємо все майонезом та ретельно перемішуємо до однорідної консистенції.

Викладаємо все на грінки чи брускети.

М'ясна і сирна нарізки

Овочева тарілка

Салат з чипсами

Час приготування: 25 хвилин

Інгредієнти:

  • 300 грамів – шинки;
  • 200 грамів – твердого сиру;
  • 1 банка – консервованої кукурудзи;
  • 1 пачка – чипсів;
  • ½ – фіолетової цибулі;
  • 4 – солодкі перці капі або 2 болгарських перці;
  • 200 грамів – майонезу.

Наріжте шинку, перці, цибулю та твердий сир середніми кубиками.

Змішайте їх в глибокій салатниці.

Злийте воду з консервованої кукурудзи та додайте її до решти інгредієнтів.

Заправте салат майонезом та перемішайте.

Якщо ви будете одразу подавати салат до столу – додайте чипси і перемішайте. Якщо ви готуєте завчасно – додайте їх перед подачею до столу, щоб вони не розм'якли.

Холодний торт без випікання

Час приготування: 15 хвилин і 2 години – на застигання

Інгредієнти:

  • 1 банка – консервованих персиків;
  • 180 грамів – печива;
  • 70 грамів – вершкового масла;
  • 200 грамів – вершкового сиру;
  • 30 грамів – желатину;
  • 500 грамів – персикового йогурту;
  • 100 мілілітрів – вершків жирністю 30 – 33%.

Підготуйте круглу форму діаметром 19 сантиметрів. Обгорніть її бортики ацетатною стрічкою.

Подрібніть печиво на крихту, додайте розтоплене вершкове масло й ретельно все перемішайте.

Викладіть масу до форми й розрівняйте по дну в пласт.

У 100 мілілітрах теплої води розмішайте 15 грамів желатину. З рештою желатину зробіть те саме (в окремій посудині). Залиште на 5-7 хвилин, щоб набух.

У глибокій мисці з'єднайте вершки та сир, ретельно збийте міксером до густої консистенції. Влийте персиковий йогурт і ще раз збийте.

Розігрійте одну порцію набухлого желатину й влийте до йогуртової маси. Перемішайте все й вилийте на основу торта з печива. Відправте форму до холодильника, щоб желе застигло.

Дістаньте консервовані персики з банки, сироп перелийте до сотейника.

Персики наріжте скибочками й викладіть на застигле вершкове желе.

Персиковий сироп нагрійте до 80 градусів і розчиніть й ньому решту набухлого желатину.

Половину фруктового желе обережно вилийте на персики. стежте, щоб вони не сплили на поверхню. Знову поставте форму до холодильника.

Як перший шар персикового желе застигне, вилийте на нього решту желе й відправте торт до холодильника для остаточної стабілізації.

З готового торта зніміть форму та ацетатну стрічку. Наріжте його на порції й подавайте до столу.

Смачного!

Джерело: smachnonews.24tv.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook