Книгу «Справа Василя Стуса» заборонили розповсюджувати. Медведчук виграв суд

У ній розповідається, як кум Путіна не захищав Василя Стуса у суді, хоча й був його адвокатом

Одіозне рішення виніс Дарницький райсуд Києва.

Судді визнали, що робота Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» у деяких своїх фразах порушує честь і гідність народного депутата Віктора Медведчука.

Про це повідомляє Суспільне.

Під час судового засідання під будівлею суду у цей час відбувалась акція протесту. Приблизно 20 учасників повісили на паркан плакати з портретами Медведчука та Стуса.

Адвокат Вахтанга Кіпіані В'ячеслав Якубенко розповів, що суд заборонив розповсюджувати книгу у тому вигляді, як є. Рішення не поширюється на ті екземпляри, які вже є у бібліотеках чи в когось у власності.

Інший адвокат письменника Андрій Артюх відзначив журналістам Суспільного, що книга має гострі кути, які дискредитують Медведчука, але є фактами, а не оціночними судженнями:

І поведінка ця була, м’яко кажучи, не дуже гарною. Він не захищав взагалі Стуса, він скоріше підігрував прокурору. Нам дуже не сподобалося, що представник пана Медведчука намагався під час судового процесу перевести фокус з особи пана Медведчука на особу пана Стуса, — додав Артюх.

Віктор Медведчук просив визнати недостовірними дев'ять фрагментів у книзі «Справа Василя Стуса». Суд задовольнив позов частково.

Тобто, три фрагменти визнані недостовірними, а ще у трьох заборонили використання імені Медведчука, як персонажа твору, без його згоди.

Автор книги Вахтанг Кіпіані зазначив, що «ніхто вибачатися перед Медведчуком не буде». І додав, що, згідно з рішенням суду, мав би видалити ці епізоди. Однак автор цього не робитиме.

Нагадаємо, що книга «Справа Василя Стуса» вийшла друком у травні торік.

Сторона позивача вважає, що у 9 фрагментах книги Кіпіані містяться висловлювання, які не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика.

У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року. У результаті поета засудили до 10 років примусових робіт і 5 років заслання.

Зокрема, у книзі доводяться факти, що Медведчук не захищав поета-дисидента, а підігрував прокурору.

Стус помер 4 вересня 1985 року в карцері після оголошеного ним голодування.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook