Скільки коштує «перевзути» авто у Рівному і чи є вже черги

Рівняни вже записуються на шиномонтаж

Осінь – у розпалі. Сезон дощів вже стартував, а незабаром може піти і перший мокрий сніг. До таких примх погоди автомобілістам треба готуватися завчасно і «перевзувати» свої автівки.

Редакція Радіо Трек дослідила ситуацію на шиномонтажах та СТО. Десь можна замінити гуму без проблем, а подекуди вже й черги є – від 10 машин і більше.

Попри це, особливого ажіотажу ще немає.

Ціни різні, але порівняно з минулим сезоном трохи зросли. Зокрема, рівнянка Оксана повідомила, що торік заміна гуми їй коштувала 800 грн, а цьогоріч довелося віддати 1000 грн.

Коли потрібно міняти гуму на зимову і навіщо це робити

Міняти гуму з літньої на зимову потрібно обов'язково, запевняють автомеханіки. Літня гума за низької температури дубіє - стає «дерев'яною». Відповідно ефективність гальмування на асфальті змінюється, а це може призвести до ДТП.

З ним погоджуються і досвідчені водії: гума на зимових шинах м'якша і вона, на відміну від літньої, краще тримає дорогу.

 

Крім того, протектор зимової гуми краще очищається від снігу - на літній же гумі він, навпаки, забивається і на ділі виходить, що лід їде по льоду.

За якої температури міняти гуму на зимову? 

Гуму змінюють, якщо середня температура повітря вдень становить +5°С. Щойно на вулиці встановилася така температура повітря - це означає, що треба «перевзуватися».

Якщо був температурний стрибок, але загалом температура повітря тримається вище +5°С, то в принципі, поїздити на літній гумі ще можна - але знову ж таки, попереджають експерти, пересуватися треба обережніше та бути уважнішим за кермом.

Є так звана всесезонна гума - її можна відрізнити за тим, що на малюнку протектора зображено листок, сонце і сніжинку. На такій гумі можна проїздити довше, ніж на літній - до самої зими, але взимку нею користуватися небажано.

Усі шини автомобіля мають бути однаковими, зазначає експерт, а на провідну вісь рекомендують ставити ті, які мають кращий стан. Якщо шини різні, водієві доведеться заплатити до 400 грн штрафу.

Коли міняти літню гуму на зимову в Україні за законом

У січні 2023 року, у зв'язку з небезпечною ситуацією на дорогах, народні депутати України представили законопроєкт №8369, який передбачав штрафи за їзду на несезонній гумі. Але цей документ на рівні закону так і не ухвалили.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook