Скільки часу треба варити гриби, щоб не отруїтися: Цінні поради для мешканців Рівненщини

Кому не варто їсти гриби

П’ять випадків отруєння грибами цього року зафіксували на Рівненщині, серед постраждалих була дитина.

Найчастіше можна отруїтися рядовками, підосичниками, опеньками, сироїжками, маслюками, печерицями та гливами, які ростуть у лісі. Однак і інші гриби варто вживати з обережністю. Адже у їхньому  складі є клітковина хітин, яка майже не перетравлюється.

 

Тому вагітним, жінкам, які годують грудьми, літнім людям та дітям до 12 років не варто їсти грибів.

Гриби краще не купувати на стихійних ринках, а у лісі найкраще брати добре знайомі вам. Також не беріть занадто молоді або старі гриби, не збирайте їх поблизу трас, або забруднених територій та не їжте їх у сирому вигляді, повідомляє Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

 Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.

  •  Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  •  Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
  •  Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше ніж добу.

Симптоми отруєння дикорослими грибами:

  • нудота;
  • блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з вище наведених симптомів негайно викликайте лікаря.

Перша допомога у разі отруєння дикорослими грибами:

  • терміново телефонуйте до «швидкої» - за номером 103;
  • промийте шлунок звичайною водою;
  • дотримуйтесь постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) – це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook