Штрафи та Перевірки: Нові правила для ФОПів вводяться з 1 січня (ФОТО/ВІДЕО)

Що буде з Нового Року

Із 01 січня 2022 року всі фізособи-підприємці в Україні, які працюють не з бізнесом, а зі споживачами, повинні будуть почати – видавати чеки при кожній транзакції (покупці в них).

Для цього ФОПи матимуть встановити у себе реєстратори розрахункових операцій (РРО та касові апарати)

Зміни вдарять по багатьох.

 

Наразі ФОПи (крім окремих груп) можуть не використовувати повний облік обороту, не вказувати походження товару чи занижувати обсяги торгівлі, але залишатися на єдиному податку.

Ресторани не зможуть купувати продукти на базарах?

КОНТРАБАНДА STOP i КІНЕЦЬ БАЗАРАМ!?

Після встановлення РРО всі дані автоматично надходитимуть податківцям, тому приховувати свій виторг більше не вдасться. Тож весь товар почне контролюватися – від кордону (чи виробника) і до – покупця.

Декому з ФОПів доведеться також перейти, приміром, з другої на третю групу єдиного податку.

Хтось буде змушений і закритись.

Які вимоги існують:

  • Перша група єдиного податку: до 1 млн виторгу (167 мінімалок), без найнятих співробітників. Податок – 10% прожиткового мінімуму (227 грн);
  • Друга група єдиного податку: до 5 млн виторгу (834 мінімалки), до 10 найнятих співробітників. Податок – 20% мінімалки (1200 грн);
  • Третя група єдиного податку: до 7 млн грн виторгу (1167 мінімалок), необмежена кількість працівників. Податок – 5% від виторгу (або 3% для платників ПДВ).

Загалом в Україні працює майже 2 млн ФОПів, з яких приблизно 1,5 млн – на єдиному податку. В основному нововведення стосуються торгівлі та мають на меті (як декларується) суттєво зменшити обіг контрабандного товару.

За новими правилами, без РРО можуть залишитися дві групи ФОПів:

  • Ті, хто працює суто із бізнесом;
  • Ті, хто перебуває у першій групі єдиного податку.

Як контролюватимуть ФОПів?

Спочатку ніяк. Справа в тому, що на час карантину перевірки в Україні заборонені – діє мораторій.

Натомість, як пишуть в офіційному виданні ДФС «Вісник», податківці будуть нагадувати підприємцям, що вони зобов'язані встановити РРО та використовувати його.

Але щойно закінчиться карантин, перевірки відновляться. Усіх одразу відвідувати не стануть, проте з цього моменту можливі жорсткі штрафи.

ШТРАФИ:

  • Якщо продавати через РРО не весь товар і не друкувати чеків – штраф у 100% вартості проданих товарів (150% за друге та кожне наступне порушення);
  • Якщо втрутитись у конструкцію РРО – штраф у розмірі 5100 грн.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook