Щоб до весни не пропали: як правильно «відправляти» на зимівлю декоративні туї

Багато людей вважають, що їм не треба захист… і сильно помиляються

Вічнозелена туя – це справжня розкіш

Така декоративна хвоя, якщо забезпечити їй правильний догляд, прикрасить будь-яку ділянку.

Особливу увагу туям варто приділити восени – до настання холодів. Звісно, якщо Ви хочете, аби рослина прожила довге і щасливе життя

Найкраще провести цілий комплекс із шести процедур – тоді сумнівів щодо здоров’я та краси деревця не лишиться.

Обрізка

Туя потребує щорічної санітарної обрізки. Під час процедури видаляють зламані, сухі, пошкоджені хворобою або шкідниками пагони. Обрізку проводять у суху теплу погоду за температури повітря не нижче +5°С.

Важливо, що рослина повинна мати час, аби відновити сили до перших серйозних заморозків. Тож затягувати з цією процедурою не варто.

Підгодівля

Ця хвойна культура досить невимоглива до складу ґрунту, тож не потребує частих підгодівель. Але після обрізки її краще потішити мінеральними добривами. Використати можна уже готові комплекси – наприклад, «Флоровіт», «Агрікола», «Бона Форте», «Фертика» тощо.

При цьому важливо, аби на упаковці добрива було вказано, що воно призначене саме для осінніх підгодівель. У його складі обов'язково має бути калій, дефіцит якого викликає жовтизну на кінчиках хвої.

Правильний полив

Напередодні зими дуже важливо забезпечити рослину запасом вологи. Рясний полив наприкінці сезону захищає ґрунт від швидкого промерзання, а навесні насичений вологою ґрунт довше відтаює.

У сухій землі молоді саджанці часто гинуть під час зимових відлиг.

На кожне доросле дерево знадобиться близько 100 л води.

Обробка від хвороб

Найбільша небезпека для хвойників – грибкові інфекції: іржа і шютте. Ознаки ураження легко визначити за зовнішнім виглядом крони: у першому випадку вона набуває рудого відтінку і засихає, а в другому – потемніла хвоя починає обсипатися.

Особливо часто на ці хвороби страждають молоді, ще незміцнілі саджанці.

Щоб захистити рослини, на початку осені їх обробляють фунгіцидами, що містять мідь: «ОксиХОМ», «ХОМ», «Абига-Пік», «Ордан» тощо.

Крім того, дерева обробляють 1% розчином бордоської рідини (водний розчин сульфату міді та вапна). Процедуру обприскування проводять вранці або ввечері – у суху безвітряну погоду.

Обробка від шкідників

Шкідливі комахи є небезпечними для хвойних рослин не менше за хвороби. Найбільше дерева страждають через щитівкок, жуків-пильщиків, несправжніх щитівок, борошнистих червців і попелиць. Комахи, що харчуються клітинним соком, сильно ослаблюють рослини, а іноді навіть призводять до їх загибелі.

З профілактичною метою хвойники наприкінці літа – на початку осені обробляють інсектоакарицидами. Ефективний захист надають: «Актара», «Інта-Вир», «Алатар», «Енерджі» та «Фуфанон-Нова».

Обробку проводять у суху, безвітряну, похмуру погоду.

 

Якщо день виявився теплим і сонячним, то обприскування проводять увечері.

Укриття на зиму

Дорослі хвойники мають сильно розвинену кореневу систему, якій не страшні морози. Зате молодим рослинам – віком до 3 років – просто необхідне надійне укриття на період морозів.

Незадовго до заморозків пристовбурову зону саджанців покривають шаром мульчі (10-15 см).

Вічнозелена крона теж потребує захисту. Її вкривають агроволокном від яскравих ультрафіолетових променів. Причому захист крони потрібен навіть дорослим рослинам.

Джерело: Ukr.Media

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook