Щоб до весни не пропали: як правильно «відправляти» на зимівлю декоративні туї

Багато людей вважають, що їм не треба захист… і сильно помиляються

Вічнозелена туя – це справжня розкіш ????????

Така декоративна хвоя, якщо забезпечити їй правильний догляд, прикрасить будь-яку ділянку.

Особливу увагу туям варто приділити восени – до настання холодів. Звісно, якщо Ви хочете, аби рослина прожила довге і щасливе життя ????

Найкраще провести цілий комплекс із шести процедур – тоді сумнівів щодо здоров’я та краси деревця не лишиться.

✅ Обрізка

Туя потребує щорічної санітарної обрізки. Під час процедури видаляють зламані, сухі, пошкоджені хворобою або шкідниками пагони. Обрізку проводять у суху теплу погоду за температури повітря не нижче +5°С.

Важливо, що рослина повинна мати час, аби відновити сили до перших серйозних заморозків. Тож затягувати з цією процедурою не варто.

✅ Підгодівля

Ця хвойна культура досить невимоглива до складу ґрунту, тож не потребує частих підгодівель. Але після обрізки її краще потішити мінеральними добривами. Використати можна уже готові комплекси – наприклад, «Флоровіт», «Агрікола», «Бона Форте», «Фертика» тощо.

При цьому важливо, аби на упаковці добрива було вказано, що воно призначене саме для осінніх підгодівель. У його складі обов'язково має бути калій, дефіцит якого викликає жовтизну на кінчиках хвої.

✅ Правильний полив

Напередодні зими дуже важливо забезпечити рослину запасом вологи. Рясний полив наприкінці сезону захищає ґрунт від швидкого промерзання, а навесні насичений вологою ґрунт довше відтаює.

У сухій землі молоді саджанці часто гинуть під час зимових відлиг.

На кожне доросле дерево знадобиться близько 100 л води.

✅ Обробка від хвороб

Найбільша небезпека для хвойників – грибкові інфекції: іржа і шютте. Ознаки ураження легко визначити за зовнішнім виглядом крони: у першому випадку вона набуває рудого відтінку і засихає, а в другому – потемніла хвоя починає обсипатися.

Особливо часто на ці хвороби страждають молоді, ще незміцнілі саджанці.

Щоб захистити рослини, на початку осені їх обробляють фунгіцидами, що містять мідь: «ОксиХОМ», «ХОМ», «Абига-Пік», «Ордан» тощо.

Крім того, дерева обробляють 1% розчином бордоської рідини (водний розчин сульфату міді та вапна). Процедуру обприскування проводять вранці або ввечері – у суху безвітряну погоду.

✅ Обробка від шкідників

Шкідливі комахи є небезпечними для хвойних рослин не менше за хвороби. Найбільше дерева страждають через щитівкок, жуків-пильщиків, несправжніх щитівок, борошнистих червців і попелиць. Комахи, що харчуються клітинним соком, сильно ослаблюють рослини, а іноді навіть призводять до їх загибелі.

З профілактичною метою хвойники наприкінці літа – на початку осені обробляють інсектоакарицидами. Ефективний захист надають: «Актара», «Інта-Вир», «Алатар», «Енерджі» та «Фуфанон-Нова».

Обробку проводять у суху, безвітряну, похмуру погоду.

 

Якщо день виявився теплим і сонячним, то обприскування проводять увечері.

✅ Укриття на зиму

Дорослі хвойники мають сильно розвинену кореневу систему, якій не страшні морози. Зате молодим рослинам – віком до 3 років – просто необхідне надійне укриття на період морозів.

Незадовго до заморозків пристовбурову зону саджанців покривають шаром мульчі (10-15 см).

Вічнозелена крона теж потребує захисту. Її вкривають агроволокном від яскравих ультрафіолетових променів. Причому захист крони потрібен навіть дорослим рослинам.

Джерело: Ukr.Media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень