ТОП-5 великодніх салатів
Прпонуємо кілька рецептів смачних та красивих салатів, які допоможуть урізноманітнити пасхальне меню
Салат «Пасхальне яйце»
Інгредієнти:
- Буряк - 1 шт.
- Морква - 2 шт.
- Картопля - 2 шт.
- Копчена курка - 150-200 г
- Твердий сир - 100 г
- Яйця - 2-3 шт.
- Перець солодкий - 1 шт.
- Майонез, сіль, перець, зелень - за смаком
Приготування салату:
Овочі і яйця відварити, почистити. Яйця, овочі, твердий сир натерти на середній тертці. Солодкий перець і копчену курку нарізати маленькими кубиками.
Викладати салат шарами, дзеркально, починаючи з середини тарілки. Тарілку краще взяти подовгувату, щоб була схожа на яйце. Зробити смужку з майонезу, зверху викласти смужку з буряка.
Далі викладати салат у дві сторони від буряка одночасно. Попередньо зробивши смужку з майонезу, викладаємо моркву, твердий сир, солодкий перець, яйця, копчену курку і картоплю. За смаком прикрашаємо зеленню петрушки і кропу.
Салат «Великодній»
Інгредієнти:
- гриби печериці - 300 г
- цибулина - 1 штука
- відварне м’ясо - 300 грам
- відварені яйця - 3-4 штуки
- відварна картопля велика - 3 штуки
- пучок черемші
- пучок петрушки
- твердий сир - 150 грам
- майонез - 250 г
- рослинна олія - 2 ст. ложки
- сіль за смаком
- перепелині яйця для прикраси - 10 штук.
Приготування салату:
Відварюємо до готовності картоплю в лушпинні. Курячі і перепелині яйця варимо протягом 10 хвилин, а потім охолоджуємо в холодній воді. В окремому посуді відварюємо до готовності м’ясо — свинину, телятину або курку.
Гриби промиваємо та нарізаємо шматочками. Чистимо цибулину від лушпиння, розрізаємо на дві половини і ріжемо тонкими півкільцями. Додавши столову ложку рослинної олії, на сковороді обсмажуємо гриби разом з цибулею до золотистого кольору. Солимо за смаком.
З картоплі знімаємо шкірку і натираємо на середній тертці. Курячі яйця чистимо від шкаралупи і тремо на тертці.
Зелень петрушки і черемші промиваємо водою, обсушуємо і дрібно нарізаємо. Викладаємо дрібно нарізану масу в терті яйця. Замість черемші можна додати пару зубків пропущеного через прес часнику. Розкладаємо терту картоплю і яйця з зеленню по окремих піали і змішуємо з майонезом в рівних пропорціях. Відварне м’ясо нарізаємо кубиками.
Салат будемо викладати шарами. Беремо пласку тарілку, ставимо в центр невелику піалу і змащуємо краї рослинним маслом без запаху. Викладаємо по колу шар тертої картоплі з майонезом. Наступним шаром кладемо смажені гриби з цибулею.
Тепер розкладаємо шматочки вареного м’яса. Далі викладаємо терті варені яйця з зеленню і майонезом.Твердий сир натираємо на тертці і обсипаємо їм верхівку страви. «Великодній» салат готовий!
Тепер подбаємо про його оздоблення. Перепелині яйця очищаємо від шкаралупи, поміщаємо в воду з додаванням харчових барвників і тримаємо 10-15 хвилин. Потім дістаємо їх на паперову серветку, обсушуємо, ріжемо на дві половини і викладаємо по боках салата. Три-чотири яйця залишаємо цілими і кладемо їх у центр. Далі викладаємо в середину страви свіжу зелень і за бажанням — шматочки овочів (теж свіжих). Якщо маєте час, замість харчових барвників можна взяти натуральні (куркуму, сік буряка, моркви, синьої капусти) і пофарбувати яйця ними.
Відправляємо готову страву на кілька годин в холодильник, щоб всі інгредієнти просочилися майонезом.
Салат «Гніздо глухаря»
Інгредієнти:
- Курка філе – 200 г
- Шинка – 50 г
- Мариновані печериці – 200 г
- Яєчні білки – 3 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Пекінська капуста - 5 листків
- Сіль, перець, майонез
Для пташиних яєць:
- Плавлений сирок – 1 шт.
- Яєчні жовтки – 3 шт.
- Зелень кропу
- Майонез
- Часник – 1 зубець маленький
Приготування салату:
Картоплю помити, почистити і нарізати тонкою соломкою за допомогою тертки «Бернера», або для корейської моркви.
На розігріту пательню викласти картоплю і підсмажити на сильному вогні. Картоплю зняти з вогню і залишити, щоб охолонула.
Яйця відварити, відділити жовтки від білків. Білки натерти на великій тертці. Курку відварити і порізати соломкою.
Шинку нарізати соломкою. Печериці нарізати невеликими шматочками. Для пташиних яєць натерти жовтки, плавлений сирок на великій тертці, зелень вимити і порізати дрібно, часник почавити часникодавкою.
З’єднати разом яєчні жовтки, сир, зелень, часник і добре перемішати. Із сирної маси сформувати пташині яйця.
Листя пекінської капусти вимити, і застелити ними дно тарілки. Змішати в тарілці куряче м’ясо, печериці, шинку, яєчні білки додати майонез, посолити, поперчити і добре перемішати.
На листя пекінської капусти викласти салатну масу у вигляді невеликої гірки. Оформити салат смаженою картоплею, імітуючи пташине гніздо. Посередині покласти сирні яйця і прикрасити салат зеленню.
Салат з желе до Великодня
Інгредієнти:
- 200 г очищеної моркви
- 200 г зеленого горошку
- 350 г очищеної картоплі
- 200 г вареної ковбаси або шинки
- 100 г очищених від шкірки і насіння яблук
- 5 яєць
- 6 столових ложок майонезу
- 3 столові ложки сметани
- 1 чайна ложка гірчиці
- 250 мл овочевого, м'ясного бульйону або води
- 20 г желатину
- лимонний сік, сіль, перець морква або червоний болгарський перець, петрушка для прикраси
Приготування салату:
Яйця відварити круто і очистити. Картоплю, моркву наріжте дрібними кубиками. Горошок і овочі окремо один від одного відваріть в злегка підсоленій воді до готовності. Воду злийте, овочі остудіть.
Яблуко наріжте дрібно і скропіть невеликою кількістю лимонного соку. Змішайте нарізану ковбасу, овочі та яблука у великій мисці.
Приготуйте соус: змішайте майонез, сметану, гірчицю, сіль, перець. Змішайте соус з овочами. У 250 г бульйону розведіть желатин, нагрійте, але не кип'ятіть, остудіть. Бульйон додайте до салату. Перемішайте. Вистеліть форму харчовою плівкою так, щоб плівка звисала за краї форми, половину салату розподіліть в формі.
У середині в один ряд розмістіть цілі варені яйця. Накрийте другою частиною салату. Зверху накрийте все звисаючими кінцями плівки. Постукайте формою об стіл, щоб пасхальний салат-желе повністю заповнив простір і не залишилося порожнеч.
Поставте на ніч в холодильник. На наступний день дістаньте, переверніть на пласке блюдо, зніміть плівку, прикрасьте салат на ваш смак або як на фото. При подачі наріжте скибочками гострим широким ножем .
Салат «Берізка»
Інгредієнти:
- Куряче філе – 300 г
- Свіжі гриби (печериці) – 300 г
- Цибулина – 1 шт.
- Яйця – 5 шт.
- Огірок маринований – 5 шт.
- Майонез, зелена цибуля
Приготування салату:
Печериці з цибулею порізати кубиками і обсмажити на сковорідці в олії. Філе куряче відварити, додавши у воду сіль, перець горошком і лавровий лист. Яйця відварити.
Салат викласти шарами
1 шар – обсмажені гриби з цибулею;
2 шар – порізане кубиками куряче філе. Змазуємо майонезом;
3 шар – натертий на великій тертці білок;
4 шар – порізані кубиками мариновані огірки. Змазуємо майонезом;
5 шар – натертий на дрібній тертці жовток.
Потім треба прикрасити салат, щоб мав зверху вигляд берізки. Намалювати майонезом стовбур берези. Чорні смужки зробити з оливок. Дрібно порізати зелену цибулю і зробити з неї листя берези.
Радіо Трек: НОВИНИ