Різдвяна кутя: рецепт традиційної страви, яка є головною на столі у Святвечір

Без куті Різдво не обійдеться

Навіть якщо на столі не буде усіх дванадцять страв, без куті Різдво не обійдеться. Страва з зерен пшениці, приправлених медом, горіхами та маком, завжди мала для українців велике сакральне значення. 

Кутю ставили на покуті під образами та виконували з нею різні обряди: «частували» померлих родичів, відносили худобі для розплоду, підкидали на стелю, щоб «бджоли роїлись» та багато іншого. За звичаєм кутю готують тричі: на Святий Вечір, перед Старим Новим роком і у переддень Водохреща. 

Інгредієнти:

  • Вода - 2 л;
  • Пшениця - 500 г;
  • Мак - 200 г;
  • Мед - 100 г;
  • Цукор - 100 г;
  • Волоські горіхи, очищені - 100 г;
  • Родзинки - 200 г

Запарте мак окропом на 30 хвилин.

У великій каструлі промийте пшеницю кілька разів. Залийте гарячою водою і варіть, поки вода не википить. Якщо пшениця ще буде тверда, підлийте кип’яток і доваріть. 

З маку через сито злийте воду і протріть його в макітрі або у кавомолці.

Родзинки залийте гарячою водою на 10-15 хвилин. Потім добре помийте і висушіть.

Корисні поради: у кутю можна додати кілька ложок вишневого варення без кісточок. Волоські горіхи почистьте і подрібніть.

У каструлю з пшеницею додайте мак, родзинки, горіхи, мед і цукор. Добре перемішайте і перед подачею на святковий стіл викладіть у гарну тарілку.

Джерело: shuba

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook