Різдвяна кутя: рецепт традиційної страви, яка є головною на столі у Святвечір
Без куті Різдво не обійдеться
Навіть якщо на столі не буде усіх дванадцять страв, без куті Різдво не обійдеться. Страва з зерен пшениці, приправлених медом, горіхами та маком, завжди мала для українців велике сакральне значення.
Кутю ставили на покуті під образами та виконували з нею різні обряди: «частували» померлих родичів, відносили худобі для розплоду, підкидали на стелю, щоб «бджоли роїлись» та багато іншого. За звичаєм кутю готують тричі: на Святий Вечір, перед Старим Новим роком і у переддень Водохреща.
Інгредієнти:
- Вода - 2 л;
- Пшениця - 500 г;
- Мак - 200 г;
- Мед - 100 г;
- Цукор - 100 г;
- Волоські горіхи, очищені - 100 г;
- Родзинки - 200 г
Запарте мак окропом на 30 хвилин.
У великій каструлі промийте пшеницю кілька разів. Залийте гарячою водою і варіть, поки вода не википить. Якщо пшениця ще буде тверда, підлийте кип’яток і доваріть.
З маку через сито злийте воду і протріть його в макітрі або у кавомолці.
Родзинки залийте гарячою водою на 10-15 хвилин. Потім добре помийте і висушіть.
Корисні поради: у кутю можна додати кілька ложок вишневого варення без кісточок. Волоські горіхи почистьте і подрібніть.
У каструлю з пшеницею додайте мак, родзинки, горіхи, мед і цукор. Добре перемішайте і перед подачею на святковий стіл викладіть у гарну тарілку.
Джерело: shuba
Радіо Трек: НОВИНИ