Рєпін, Малевич і ще 5 українських художників, яких привласнила росія (ФОТО)

У своїх роботах художники зображали саме Україну

Видатні художники Ілля Рєпін, Іван Айвазовський та Казимир Малевич та багато інших – це не надбання виключно російської культури. Творчість цих митців була тісно пов'язана з Україною.

Іван Айвазовський

Художника-мариніста росія завжди приписувала собі. Проте Айвазовський – митець вірменського походження. Народився він у Криму в родині, що переселилась туди з Галичини.

У своїй творчості художник часто звертався до українських мотивів, він змальовував і культуру, і пейзажі.

Серед відомих його картин – «Весілля в Україні», «Український пейзаж з чумаками при Місяці», «Чумаки на відпочинку», «Очерет на Дніпрі», «Млин на березі річки. Україна», «Під час жнив».

Ілля Рєпін

Цей відомий живописець походить із козацького роду на прізвисько Ріпа. Митець народився у місті Чугуїв на Харківщині. Українські мотиви у творчості Рєпіна є однією із центральних тем.

Найвідомішою роботою є славнозвісне полотно під назвою «Запорожці пишуть листа турецькому султану».

 

Показовими є й картини про побут та традиції українців – «Вечорниці», «Гайдамаки», «Чорноморська вольниця», «Українка біля тину», «Софія Драгомирова в українському вбранні», «Отаман Іван Дмитрович Сірко» та багато інших. Художник навіть написав портрет Тараса Шевченка.

Архип Куїнджі

Український живописець грецького походження народився у передмісті Маріуполя. Вершиною своєї творчості митець називав «Місячну ніч на Дніпрі». Взагалі художник часто звертався до українських мотивів.

У його доробку полотна під назвами: «Українська ніч», «Чумацький шлях у Маріуполі», «Дніпро вранці», «Україна».

Частина картин була під загрозою знищення під час масових російських бомбардувань.  Маріуполя.

Казимир Малевич

Всесвітньо відомий митець народився у Києві й навчався у Київській мистецькій школі. Хоч згодом Малевич переїхав до Москви, він неодноразово наголошував, що художнє бачення світу сформувало українське село. А своєю національністю вказував – українець.

Художник писав статті і листи українською мовою, захоплювався нашою національною вишивкою та малював ескізи для неї.

Олександр Мурашко

Це племінник відомого українського художника Миколи Мурашка. Митець народився у Києві й застав той період, коли створювали розписи Володимирського собору. Майбутній художник спостерігав за майстрами і те величезне захоплення їхньою роботою й стало ключовим при виборі професії.

У своїй творчості художник часто звертався до українських мотивів, адже виріс під розповіді своєї бабусі про славетне козацьке минуле.

Найвідомішими картинами художника вважають «Селянська родина» і «Карусель».

Олександра Екстер

Художниця грецького і єврейського походження народилася у польському місті Білосток, але згодом переїхала у Київ. Мистецтву почала навчатись у Київському художньому училищі.

Вона є однією з найяскравіших представниць європейського кубізму та футуризму, українського авангарду та однією із засновниць стилю ар-деко.

Одна з найвідоміших картин Екстер – «Фундуклеївська вулиця». Це сучасна вулиця імені Богдана Хмельницького у Києві. Саме там певний час проживала художниця.

Давид Бурлюк

Український художник-футурист, що народився у Харківській губернії. Митця називають «батьком російського футуризму», проте Бурлюк мав козацьке коріння. У своїй творчості письменник часто звертався до українських мотивів.

Україні присвячені роботи: «Святослав», «Запорожці у поході», «Рибалки», «Тарас Шевченко». Найвидатнішою картиною футуриста вважають «Козак Мамай».

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook