Проблема критичного рівня: чи почався в Україні дефіцит хліба

Виробники «викручуються» без світла, та не мають запасу сировини

Через постійні знеструмлення у виробників хліба почалося чимало проблем. Експерти вважають ці проблеми – критичними.

За звичайних умов виробники хліба мають запаси борошна та необхідних продуктів на тиждень. У цей час залишки скоротили, оскільки пекарський бізнес не має достатньо оборотних коштів, щоб закупити сировину і тримати її на складах.

Ми не можемо фізично зробити запаси, і це критична проблема. Якщо сьогодні хлібозаводи чітко регулюються військовими адміністраціями з питань енергозабезпечення, то борошномельні підприємства зараз працюють із плановими відключеннями та обмеженням споживання електроенергії. Тому вони лише встигають забезпечити потреби хлібозаводів, - перший віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко.

Через знеструмлення неможливо організувати процеси підготовки та помелу зерна, а також виробництва борошна. У випадку відсутності електрики створити запас на 3-7 днів також складно.

Борошно одразу відправляють на хлібозаводи, де воно йде на виробництво. Сировина надходить практично ще гарячою, що погано впливає на технологічний процес.

Частина підприємств виробництва борошна працювали не на повну потужність, обсяги продукції зменшилися. Сировина дорожчає, як і собівартість виробництва борошна, через часті використання генераторів.

Додають паніки й самі споживачі. На тлі повідомлень про тотальний блекаут люди скуповують по 5 буханок хліба чи батонів, які тримають у морозилці. Відповідно підвезений товар розбирають у крамницях за лічені години, а багато українців просто не встигають купити хліба.

За останній тиждень вартість борошна, яке закуповують для виробництва хліба, зросла на 100-200 грн за тону.

Джерело: today.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook