Про родзинки і «родзинки» великодньої випічки у Рівному
Паски від «Рум’янця» вже давно стали доброю великодньою традицією не лише рівнян, але й мешканців багатьох інших міст України. 40 тисяч пасок цього року планують спекти на хлібозаводі.
«Рум’янець» пропонує понад 10 видів великодньої випічки, серед них і новинка – кекс пасхальний «Маково-шоколадний», виготовлений з добірних продуктів, з додаванням обліпихової олії, шоколадних крапель та макової начинки.
Великий попит вже кілька років поспіль мають сирні паски – паска «З сиром та журавлиною» та паска «З сиром та шоколадом».
Сирне тісто має свої особливості, тож, щоб паска вийшла пухкою, сир (а йдеться про крупнозернистий «Білоцерківський» 9%) на «Рум’янці» ретельно збивають великим професійним міксером.
До речі, в сирні паски не додається сухе молоко.
На відміну він багатьох інших виробників, для виготовлення пасок на «Рум’янці» не використовують яєчний порошок – виключно яйця, причому багато років постачальником є птахоферма «Крупець», що в Радивилівському районі. Яйця обов’язково проходять обробку. Ба більше, є певні вимоги – яйце повинне важити не менше, ніж 55 г.
Одним із найпоширеніших наповнювачів для великодньої випічки (наприклад, паски «Святкова» і «Малятко») є родзинки.
На «Рум’янці» родзинки (як і будь-які інші сухофрукти) перебирають виключно вручну, потім вони пересипаються борошном.
Це робиться для того, аби родзинки рівномірно розподілилися в тісті.
Опара готується 3 години й вона однакова для всіх пасок, окрім сирних – там рецептура трохи інакша.
Коли опара готова, до неї додаються всі інші інгредієнти і замішується тісто.
Завдяки тому, що це роблять потужні тістомісильні машини, тісто виходить легким і дуже гарно сходить. Для цього його викладають у спеціальні форми і відправляють у шафу для розстоювання.
Коли тісто «відпочине», збільшиться у розмірі, його відправляють у піч.
Оскільки пасок є кілька видів і всі вони мають різну вагу, то й випікаються одні швидше, а інші – довше.
Наприклад, найменші пасочки вагою 80 г печуться протягом 23 хвилин.
А от для випікання найбільшої, «Княжої», потрібно майже удвічі більше часу – 40 хвилин.
Шоколадні диски, желейні кульки, суміш цукатів, посипку – все це «Рум’янець» замовляє у перевірених роками виробників.
Наприклад, для паски «Княжої» потрібен мигдалевий горіх та фруктові й овочеві цукати, для паски «З сиром та журавлиною» – в’ялена або сушена журавлина, а для паски «Святкової» – курага.
Завдяки такому розмаїттю начинок, наповнювачів та посипки кожна паска від «Рум’янця» має не лише свій унікальний вигляд, але й неповторний смак.
Радіо Трек: НОВИНИ