Правильний суп: гастроентеролог пояснила, чи треба їсти «перше» щодня
Йдеться про супи на м’ясних бульйонах
Певно, кожен з дитинства звик їсти суп, а бабуся наполягала, що «перше» має бути обов’язково. Звісно, уже дорослими ми зрозуміли, що звичка їсти суп у багатьох родинах з'явилася у бідні роки після Другої світової війни, коли стояла задача з нічого нагодувати всіх.
Часи змінилися, а звичка залишилася. То чи треба їсти суп щодня, пояснила лікарка гастроентеролог Алла Курилець.
Скажу так, це питання смакових уподобань кожної родини, ми полюбляємо борщ, супи-пюре, зелений борщ, але готуємо не щодня. Але це не обов‘язкова страва до збалансованого раціону - каже лікар.
Проте якщо ріденького все ж хочеться, суп треба робити правильно. І тут є кілька порад лікарки:
- варити обов‘язково на якісному свіжому м‘ясі (телятина, курка, індик, нежирна свинина), який же борщ без свиних реберець;
- обов‘язково двічі зливати бульйон, тому що в м‘ясі можуть бути антибіотики, гормони росту тощо;
- супи мають бути густі, містити багато овочів, яйця, сметану, бобові;
- не засмажуйте супи;
- обов‘язково подайте ще миску салату, бо все ж це рідкі страви й тому не будуть давати довго «ситість»;
- подавайте з вчорашнім хлібчиком, сухариками власного виробництва, особливо смакує до супів пюре, обов‘язково спробуйте помідоровий супчик, гаспачо, пампушки (інколи можна до борщику, сало, але в міру);
- не забувайте за юшку з риби, також полюбляємо суп з лосося з вершками.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем - звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікування
Радіо Трек: НОВИНИ