Популярні в СРСР ласощі робили на основі бичачої крові: діти їли замість цукерок

Він існує і зараз, але не має і сотої частки колишньої популярності

У радянському союзі вибір солодощів і десертів був обмежений, діти ласували дуже дивними «солодощами». Дуже популярним був гематоген, до складу якого входить бичача кров.

«Телеграф» розповідає про популярний у Союзі солодкий батончик. Гематоген продавався в аптеці, але діти їли його не за призначенням лікаря, а просто як ласощі.

Насправді цей винахід належить зовсім не радянській науці.

Ще наприкінці 19 століття у Швейцарії винайшли препарат, який допомагає підняти рівень заліза в крові, до його складу входила бичача кров.

 

За кордоном він не прижився.

 

А ось у Союзі, особливо після Другої світової війни, харчування було бідним, було чимало дітей з анемією, і гематоген став досить популярним.

Спочатку він випускався у вигляді мікстури, потім гематоген стали робити у вигляді солодких плиток для дітей. Багато радянських людей поняття не мали, що це, по суті, ліки, і їли гематоген самі та давали дітям просто як солодкий батончик. Ніхто не думав, що бичача кров — це дивний інгредієнт для кондитерського виробу.

До складу класичного радянського гематогену входили п’ять основних елементів:

  • чорний харчовий альбумін,
  • крохмальна патока,
  • згущене молоко,
  • цукор і ванілін.

Харчовий чорний альбумін — це білок, отриманий з очищеної та висушеної бичачої крові. Саме він допомагає поповнити потребу у залізі.

Сьогодні в аптеках України також продається гематоген, до його складу теж входить чорний альбумін, а ще цукор, згущене молоко, крохмальна патока та ванілін.

Варто зазначити, що сучасна медицина не вважає гематоген найвдалішим вирішенням проблеми залізодефіцитної анемії.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook