Понад пів року у масках. Лікар пояснив, чим вони небезпечні

Раніше в масках були хіба хірурги й стоматологи. А тепер практично кожен, хто заходить у приміщення

Хворим на коронавірус заборонено носити респіратори, а неправильне використання захисних масок взагалі може бути небезпечним. Хоча й заперечувати факту, що маска може захистити від поширення covid-19 не варто, пише obozrevatel з посиланням на коментар лікаря-інфекціоніста Євгена Дубровського. Він працює у Київській міській лікарні №4.
За словами лікаря, до пандемії коронавірусу маски були звичайним атрибутом стоматологів, патологоанатомів й хірургів.

Чому? Та тому, що основне завдання маски – захист від попадання рідини на слизові. Коли лікар практично впритул знаходиться над пацієнтом. Коли відкрита рана, ротова порожнина, йде втручання і близький контакт – треба захистити й себе, і пацієнта від попадання рідин у рот, очі або рану (кров, слина, піт, бризки від промивання, зрошення, обробки рани або порожнин і т.п.).
Медична маска має спеціальне покриття, яке добре справляється з цим завданням. Спробуйте: бризніть у маску на обличчі розпилювачем для рослин – вода в рот не потрапить. Працює, – пояснив він.

Лікар пояснює, що використовувати маску можуть й хворів пацієнти, але навіть при правильному використанні від коронавірусу вона захищає – частково:

Якщо на вас впритул кашляють, бризкають слиною, чхають або плюють. Від крапельного шляху передачі маска буде захищати.

Євген Дубровський пише, що в разі коли хворих носить маску в повітрі практично не буде вірусу, він весь із рідинами, що виділяються хворим, залишиться на внутрішній поверхні в масці.


Лікар підкреслив, що респіратори хворим носити заборонено.

Це пов'язано з тим, що через клапан виходить повітря, що видихається абсолютно безперешкодно. Це ще гірше, ніж носіння маски. Респіратори дозволені тільки для медпрацівників, для індивідуального захисту, – пише лікар.

Він також зазначив, що шкоди від масок набагато більше, ніж навіть потенційної користі. За словами лікаря, протягом дня на масці накопичується велика кількість патогенів і токсинів.

Невже хтось серйозно вважає, що брудна, пом'ята, вже сотні разів використана маска – це надійний захист? У кишені штанів лежить зім'ята в грудку пов'язка, що торкається внутрішньою і зовнішньою поверхнею десятки разів на день і потім одягається на обличчя. Це бар'єр від попадання вірусу? Де більше бруду і зарази? На масці або в повітрі?" – запитав Дубровський.


Весь допис лікаря додаємо нижче.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook