Полуничний коктейль пестицидів: польські ягоди перевірили у лабораторії

Порівняли трускавку з мереж Lidl та Biedronka

Як зазначається на спеціалізованому сайті pro-test.pl, у полуниці Biedronka було виявлено більше різних шкідливих сполук – аж сім. У полуниці від Lidl було три пестициди.

В Biedronka були плоди сорту Альба, що пропонувалися в однокілограмових кошиках під торговою маркою Biedronka Warzywniak.

Вартість - 16,99 злотих/кг (172 грн).

У цій полуниці було виявлено: азоксистробін, ципродиніл, дифеноконазол, флудіоксоніл, каптан, спіротетрамат і трифлоксистробін.

В полуниці Lidl виявилося менше пестицидів – три різні речовини.

Це полуниця сорту Леді Емма під торговою маркою Ryneczek Lidl, яка продається в одному з магазинів Варшави в півкілограмових упаковках за ціною 23,98 злотих/кг (243 грн).

Полуниця від Lidl містила залишки: ципродинілу, флудіоксонілу та фосетилу.

ПОЛУНИЧНИЙ ПЕСТИЦИДНИЙ КОКТЕЙЛЬ

Дослідники зазначають, що кількість пестицидів, виявлена в полуниці з обох перевірених магазинів, не перевищувала допустимих стандартів ЄС.

Тим не менш, велика кількість різних сполук, особливо в полуниці з Biedronka, викликає занепокоєння.

Навіть якщо окремо вони знаходяться в межах норми, чи справді вони не впливають на наше здоров’я, якщо з’являються в кількох ягодах полуниці? Тоді сумарний вміст цих шкідливих речовин стає у багато разів вищим.

Вчені також нагадують, що протягом дня ми їмо не тільки полуницю. Багато інших інгредієнтів нашого щоденного раціону також містять залишки пестицидів.

Це доводять попередні дослідження фонду pro-test.pl: яблука, польські та імпортні томати, картопля.

Масштабне дослідження, проведене з 2014 по 2021 рік у п’яти європейських країнах, показало, що в організмі 84% учасників дослідження було принаймні два пестициди. Рівень пестицидів був вищим у дітей, ніж у дорослих.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook