Після свят українці викинули на смітник їжі на МІЛЬЯРД гривень: як зменшити кількість відходів

І як навчитися не готувати зайве

За підрахунками дослідників, в Україні на свята викидають їжі на суму від 470 млн до 1 млрд гривень! Адже саме в цей період підвищується ризик купувати зайве, готувати більше, ніж можна з’їсти, та не особливо піклуватися про правильне зберігання продуктів, повідомляє Центр управління відходами.

Кількість відходів на новорічно-різдвяні свята збільшується не лише в Україні.

Наприклад, у Британії та США у цей період на смітник викидають на 25-30% більше. Велика частка з загального обсягу — харчові відходи, а скоріше навіть їжа, яка все ще придатна до споживання.

Вочевидь, недарма 5 січня відзначають Міжнародний розвантажувальний день – щоб у розпал зимових свят нагадати про здорове і свідоме споживання.

Як зменшити кількість харчових відходів

Перед походом в магазин обов’язково складіть список покупок, щоб зменшити спокусу купити щось зайве.

Попередньо перевірте холодильник на наявність потрібних продуктів.

Заздалегідь складіть святкове меню – обирайте легкі страви з сезонних локальних продуктів та обов’язково враховуйте кількість гостей. Якщо чекаєте батьків або кілька друзів, то не варто готувати на 20 осіб

Зберігайте їжу, що залишилась, в харчових контейнерах в холодильнику та спробуйте трансформувати її в нові страви.

Деякі готові страви можна заморозити. Так вони будуть зберігатися довше і зможуть потішити вас пізніше

Читайте також: 15 продуктів, які категорично заборонено заморожувати

Накладайте на свою тарілку лише стільки, скільки можете з’їсти

Якщо після святкування все ж лишилось багато їжі, запропонуйте гостям забрати з собою. Можна також віддати їжу бездомним чи людям, що потребують. Спробуйте знайти місцеві організації, які допомагають таким людям, та запитайте, як можна передати їжу

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook