Пережиток минулого та асоціація з бідністю: що нормально в Німеччині, але – дикість в Україні

Деякі аспекти повсякденного життя німців та їхні традиції можуть викликати подив

Їх зібрав портал  Ukr.Media.

Таких відмінностей чимало

Здавати пляшки

Для нас ця звичка вже давно стала пережитком минулого і асоціюється з бідністю.

Тим часом німці роблять це не тільки з метою економії, але й таким чином дбають про навколишнє середовище. Сортують сміття з тієї ж причини, культура, яку прищеплювали десятиліттями.

А ще за недотримання великі штрафи!

 

Ходити вдома у взутті

Ця звичка зумовлена тим, що практично цілий рік підлога холодна, ходити босоніж або в тонких шкарпетках по ній неможливо.

Для нас така звичка буде варварською, адже це як мінімум негігієнічно.

Скаржитися на сусідів і колег

У Німеччині дітей вчать ще зі шкільної лави, що про всі порушення потрібно відразу повідомляти, куди потрібно, тому що перед законом і правилами всі рівні. І якщо залишити проступок безкарним, то надалі це призведе до безладу.

Не мити руки

Для них це не вважається чимось поганим після повернення з вулиці, просто норма життя, яка нікого в Німеччині не бентежить.

Лікуватися вітамінами

У Німеччині вважають, що будь-яка хвороба сама пройде, і навіть якщо у дитини висока температура, пропонують пити вітаміни і частіше гуляти.

Викликати швидку тільки в найбільш екстрених випадках

 

У Німеччині, якщо прийдуть лікарі, а симптоми виявляться занадто слабкі, то випишуть рахунок, який доведеться оплачувати самому хворому, оскільки його не покриє страховка.

Тому німці викликають швидку тільки в екстрених випадках, коли немає сумнівів, що допомога дійсно потрібна.

Працювати суворо за розкладом

Німці працюють строго «від і до», жодних затримок, дзвінків по роботі у вихідні та святкові дні, тому що за цим стежать профспілки, які захищають права громадян щодо трудової дисципліни, а понаднормові в Німеччині оплачуються за вищим тарифом.

Перевіряти розклад поїздів

А ось тут німецька педантичність підвела, тому що легендарний німецький «Deutsche Bahn» завжди приходить із запізненням, і це в кращому випадку. А в гіршому, поїзд можуть взяти і скасувати, наприклад, якщо захворів співробітник.

У Німеччині народ звик до такого і сприймає, як належне.

Відзначати свято пива

Ще одна дивна для нас і звична для німців особливість — відзначати свято пива, — Октоберфест, та ще й кілька днів поспіль.

Купувати варені яйця

У магазині можна побачити кольорові яйця цілий рік, як у нас на Великдень. Виявляється, якщо яйця кольорові — значить вони варені, їх розфарбовують, щоб у холодильнику не переплутати.

У неділю у всіх вихідний, не можна шуміти

Щонеділі вся країна відпочиває, не працюють магазини, закриті торгові центри й супермаркети. А щоб людям краще відпочивалося, не можна шуміти і заважати сусідам відпочивати.

Жодних шумних друзів, жодної гучної музики і навіть шум від пилосмока заборонений.

 

Можуть довго жити з дівчиною, мати спільних дітей, але без офіційного шлюбу

У нас теж бувають такі шлюби, але нас так виховують з дитинства, де сім'я — це офіційний шлюб. І діти також повинні народитися у шлюбі, так вже заведено, такі у нас цінності. Для чоловіків соромно, що діти носять прізвище дружини, та й батьки будуть засуджувати. У Німеччині це нормально.

Наймають людей для усунення дрібних поломок

Особливо, якщо житло не своє, а орендоване. За умовами договору зазвичай не можна ремонтувати самому. Щоб забити цвях, полагодити кран, замінити змішувач — відразу викликають сантехніка, електрика та інших фахівців, у той час як наші чоловіки роблять все самі.

При цьому легко виконують «жіночу» роботу по дому

Забити цвях і полагодити кран не можуть, зате можуть попрати, попрасувати, помити посуд і навіть приготувати обід.

Чоловіки йдуть у декрет

Німці можуть спокійно піти у декрет, якщо у дружини посада і зарплата вища.

Сидіти з дітьми, займатися їх вихованням, поки жінка як годувальник ходить на роботу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook