Паркет «ялинкою» був в кожній хрущовці. А ви задумувалися чому? 

Виявляється це зовсім не вимога радянської естетики  

Підлогу  у типових 5 поверхівках зведених між 1957 та 1985 роками традиційно вкривав паркет. Найчастіше його вкладали «ялинкою», а хто міг класти підлогу самостійно, то навіть міг покласти малюнком «палуба».  Але ми говоримо не про той паркет, з масиву дуба, який й донині може лежати у дуже високих кабінетах, а простіший - для людей. 

Річ у тому, що зводили «хрущовки» масово й у дуже стислі терміни, а паркет з бюджетної деревини вважався найкращим варіантом, тому що така сировина була вкрай доступною. Найчастіше дощечки виготовлялися з виробничих відходів, лише імітуючи деревину. 

Як результат, така підлога дуже швидко псувалася, а тому вже через кілька років власникам таких квартир доводилося робити ремонт. 

Трішки пізніше почали класти лінолеуми, доглядати його було простіше, тож лінолеум одразу оселився на більшості радянських кухонь.  

Сьогодні  паркет-ялинку залишився мало в яких квартирах і бажанням його можна відреставрувати.  

Навіть якщо покриття перебуває у жахливому стані, його можна реставрувати. Звичайно, найкраще звернутися до фахівців, які знають, як діяти в такому разі. Як правило, реставрація старого паркету складається з таких етапів: шліфування, ремонт тих дощечок, які вже дуже зіпсувалися, покриття ремонтною смолою, шпаклювання, лакування (гелювання). 

Чимало власників квартир «поховали» свій паркет - під новим ламінатом. 

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook