Опіки на помідорах і перці: як захистити їх від палючого сонця

Рекомендації, перевірені часом

Сонячний опік у вигляді тьмяних білих або жовтуватих плям найчастіше виникає на зелених плодах. Однак постраждати від палючого сонця можуть і вже зрілі томати й перці.

До речі, ймовірність виникнення сонячних опіків посилюється, коли плоди оголюються після видалення враженого хворобами листя. Тоді їм стає надзвичайно складно переносити високий рівень сонячного випромінювання.

Як результат, пошкоджені стінки перців і помідорів всихають і западають, набуваючи білого чи світло-сірого кольору. Проте згодом плоди починають псуватися, покриваючись чорною цвіллю.

Щоб звести ризики втрати урожаю до мінімуму, варто дотримуватися усього кількох рекомендацій.

Плоди повинні рости у тіні

Щоб зменшити ймовірність потрапляння сонячних променів на помідори або перці, намагайтеся якомога довше підтримувати над ними тінь.

Але якщо видалення листя навколо плодів необхідне до настання їх зрілості, ви можете забезпечити їм додаткову огорожу від сонця у вигляді сітки, яка затінятиме рослини. Вона допоможе пом'якшити прямий вплив сонячних променів.

Так ви зможете зберегти цілісність куща, необхідну для притінення плодів. Щоб листя залишалася сухим, виключіть надземний полив. Замість цього встановіть системи крапельного зрошення або користуйтеся поливним шлангом.

Мульчуйте ґрунт

2,5 см мульчі під рослинами перцю і помідорів — це обов'язкова умова для успішного росту та розвитку цих культур.

Мульчування має купу переваг, а сама по собі мульча забезпечує захисний бар'єр проти захворювань ґрунту, які вражають нижнє листя перців і томатів під час зрошення.

Застосовуйте органічні фунгіциди

Як профілактичний контроль та задля уповільнення поширення грибка чи бактеріального захворювання можна використовувати мідний купорос. До речі, цей метод боротьби з хворобами вважається прийнятним для застосування в органічному садівництві.

Вибирайте стійкі до хвороб сорти

Віддавайте перевагу томатам і перцям, стійким до вертицильозного і фузаріозного в'янення.

На упаковці з насінням вони позначені відповідними літерами «V» або «F».

Проте зважайте, що опірність таких різновидів стосується тільки цих захворювань і не поширюється на інші.

Окремо про томати

Зривати здорові плоди помідори бажано, коли вони наполовину зелені чи наполовину рожеві – дозрівати вони можуть навіть у якомусь темному місці.

Так найлегше вберегти плоди від сонячних опіків, різних захворювань і численної армії шкідників. До того, ж томати, залишені на кущах до повного дозрівання, мають властивість тріскатися.

При цьому, помідор, який трохи постраждав від сонячного опіку, також їстівний. Просто видаліть його з куща і дайте дозріти у темряві, а тоді - виріжте знебарвлені ділянки.

Джерело - Ukr.Media

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook