Опалювальний сезон на носі: чи збільшать тарифи на тепло цієї зими 

Рахунки за опалення загалом не сталі, адже сума залежить безпосередньо від витрат гігакалорій на опалення будинку 

Уже невдовзі в Україні має розпочатися опалювальний сезон. Сталої дати для пуску теплоносія немає, і залежить дата початку - від температурних показників на вулиці. Зазвичай, три доби поспіль з середньодобовою температурою у 8 градусів є достатньою підставою для початку опалювального сезону. 

Підіймати тарифи на опалення в Україні зараз забороняє урядовий мораторій. Він діє до кінця воєнного стану та ще 6 місяців після його закінчення. Отже вони в усіх населених пунктах і для всіх централізованих систем опалення мають залишатися незмінними.

Важливо: у багатьох містах теплопостачальники через рішення сесії міської ради з початку повномасштабного вторгнення ужене раз змінювали тарифи на опалення.

Щоправда, цей новий, значно більший тариф поки не застосовують для населення. Так на папері теплопостачальники рахують фактичні втрати, те що називають різницею в тарифах. Адже кабінет міністрів обіцяв відшкодувати цю різницю у тарифах постачальника теплоносія. 

Для населення утримують тариф який був чинним у січні 2022 року. Зокрема для теплопостачальників діє спеціальний тариф на газ.  Уряд продовжив дію тарифу ще до кінця наступного опалювального сезону, тобто до 30 квітня 2025 року.

Для опалення побутового сектору підприємствам теплової комунальної енергетики продають газ за тарифом 7,42 грн/кубометр (з ПДВ). Таким він був і в минулому опалювальному сезоні.

Водночас собівартість виробництва тепла усе ж зростає за рахунок підвищення вартості води, електроенергії, витратних матеріалів, а також підвищення зарплати для персоналу підприємств теплопостачальників. 

Наприклад у Києві  вартість однієї гігакалорії становитиме 1654,41 гривні. У Рівному тариф який застосовують для населення складає  1913,16 грн з ПДВ. Але міська рада раніше погодила новий тариф, і він складає  3 377,58 за гігакалорію. Цей тариф зараз для населення не застосовують, але він запрацює після закінчення воєнного стану, і очевидно буде скоригований відповідно до поточної ситуації. 

Нагадаємо, що сума у квитанціях за тепло різниться щомісяця, і залежить від фактичних витрат тепла залежно від погоди. Традиційно найбільші рахунки українців отримують за січень та за лютий. 

 


 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook