Одним знесуть, іншим відремонтують: в Україні запланували реновацію багатоповерхівок

Тепер йдеться про заміну не тільки хрущовок 

Застаріле житло в Україні швидко може змінити статус на аварійне житло. У тарифах на утримання будинків не закладено вартості капітальних ремонтів, тож такі ремонти не проводили у більшості багатоповерхівок - десятиліттями. Навіть проведення утеплення фасаду, геть не означає що конструкція умовної панельки - надійна.

Ситуація критична, оскільки більшість українських міст має 50% застарілого житла. 

В Україні у першому читанні ухвалили законопроєкт  №6458  про здійснення комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду. У документі йдеться про 30 380 застарілих будинків в Україні. Серед них навіть є відносно нові будинки: побудовані з 1990-го до 2010-го (ймовірно, через низьку якість будівництва).

Законопроєкт передбачає реконструкції багатоквартирного будинку в межах кварталу, знесення багатоквартирних будинків із подальшим новим будівництвом об’єктів, реконструкція об’єктів інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури, розташованих там.

 

Головним чином реконструкцію проводитимуть у всіх випадках, коли це можливо. А якщо будинок визнають аварійним - тоді можливе знесення та будівництво на цьому місці нового. 

Але спочатку в Україні мають провести комплексний аудит житла, з урахуванням воєнних ризиків. А вже потім шукатимуть шляхи залучення інвесторів і шляхи переконання мешканців, що такі роботи - необхідні. 

У Чехії, Польщі, Німеччині не руйнують п'ятиповерхівки, щоби збудувати на їхньому місці втричі більше квартир, а проводять оновлення старих будинків. В Україні людей з їхніх квартир ніхто не висилятиме.

 Міжнародна практика в таких випадках говорить про «згоду більшості», наприклад, підтримати рішення мають 75% власників і більше.

Джерела фінансування можуть бути різними, але представники влади не виключають - що долучитися треба буде й співвласникам. Тобто мешканців можуть зобов'язати робити капітальний ремонт будинку, бодай частково, але своїм коштом.  


 Джерело: oboz.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook