Один наказ міністерства освіти залишить без роботи сотні вчителів

Це пов'язано з відмовою від дистанційного навчання 

Міносвіти підготувало наказ №850. Документ впорядковує систему шкільної освіти в умовах воєнного стану. Наказ до мінімуму зводить дистанційне навчання, і забезпечує дітям очну форму освіти. Як було до карантину і війни. 

Фахівці зазначають, що документ ймовірно запровадили заради економії бюджетних коштів. Але у прифронтових і окупованих населених пунктах не може бути й мови про очне навчання. А значить вчителів які там працюють доведеться звільнити, а школи закрити. 

Після вимушеного вивільнення вчителям обіцяють: 

  • допомогу служби зайнятості;
  • створення єдиного порталу вакансій;
  • індивідуальний супровід кар'єрними консультантами;
  • створення кадрового резерву вчителів із виплатою середньої зарплати та
  • підготовка їх для роботи на деокупованих територіях.

Нам буде потрібно організовувати освіту для різних категорій. Наприклад, для дітей за кордоном, яким потрібно дати виключно українознавчий компонент.

 

Ми зацікавлені в тому, щоб зберегти всіх учителів. Зокрема, створено кадровий резерв учителів і ухвалено політичне рішення щодо збереження їм зарплати, - заявив міністр освіти Оксен Лісовий.

Педагоги з кадрового резерву згодом матимуть змогу працевлаштуватися  на деокупованих територіях, повідомив міністр.

Проте фахівці пояснюють, що педагоги у резерві у будь-якому випадку втратять частину заробітків, адже зарплата складається не лише з окладу, а залежить передусім від навантаження.  Також поки не визначено питання з військовозобов'язаними вчителями, які мали відстрочку від мобілізації. 

Джерело: today.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook