Небезпечні консерви: як обрати правильні та вберегтися від ботулізму

Прихована загроза

Консерви – популярна їжа. А під час війни вони стали ще й актуальними, адже не потребують особливих умов зберігання і доволі доступні. Однак у банках може бути загроза для вашого здоров’я.

Лише кілька ложок отруйного продукту можуть викликати сильну інтоксикацію.

Що таке ботулізм?

Ботулізм — це харчова інтоксикація, викликана споживанням продуктів з ботулотоксином. Цей збудник може розвиватися без кисню й за неправильного транспортування. Найчастіше шкідливі бактерії містяться в консервованому м’ясі, рибі, овочах та грибах.

Центр громадського здоров’я України розповів, як уберегтися від ботулізму.

Ніколи не їжте продукти з пошкоджених ємностей.

Це можуть бути:

  • банки зі здутими кришками;
  • банки з отворами, з яких щось витікає;
  • банки, що неприємно або дивно пахнуть;
  • деформовані банки.

Зверніть увагу й на домашню консервацію: не варто їсти продукти, що зберігалися понад рік. Обачними слід бути й з консервами, що продають на стихійних ринках — такі продукти краще взагалі не купувати.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook