Небезпечні консерви: як обрати правильні та вберегтися від ботулізму
Прихована загроза
Консерви – популярна їжа. А під час війни вони стали ще й актуальними, адже не потребують особливих умов зберігання і доволі доступні. Однак у банках може бути загроза для вашого здоров’я.
Лише кілька ложок отруйного продукту можуть викликати сильну інтоксикацію.
Що таке ботулізм?
Ботулізм — це харчова інтоксикація, викликана споживанням продуктів з ботулотоксином. Цей збудник може розвиватися без кисню й за неправильного транспортування. Найчастіше шкідливі бактерії містяться в консервованому м’ясі, рибі, овочах та грибах.
Центр громадського здоров’я України розповів, як уберегтися від ботулізму.
Ніколи не їжте продукти з пошкоджених ємностей.
Це можуть бути:
- банки зі здутими кришками;
- банки з отворами, з яких щось витікає;
- банки, що неприємно або дивно пахнуть;
- деформовані банки.
Зверніть увагу й на домашню консервацію: не варто їсти продукти, що зберігалися понад рік. Обачними слід бути й з консервами, що продають на стихійних ринках — такі продукти краще взагалі не купувати.
Радіо Трек: НОВИНИ