Не тільки пенсіонерам: економіст радить українцям зробити достатній запас овочів на зиму 

Є кілька чинників, через які інакше взимку за них доведеться переплачувати

Українцям варто запастися овочами й продуктами тривалого зберігання на зиму. Насамперед тому, що восени вони подорожчають і багатьом доведеться переплачувати за них.

Сьогодні  фактичний прожитковий мінімум в Україні набагато більший, ніж встановлений офіційно. Грошей на життя не вистачає не лише при мінімальній пенсії, а й при середній пенсії, яка зараз у нашій країні становить 5800 грн, пояснює  експерт «Економічного дискусійного клубу» Олег Пендзин.

Крім того, за прогнозами фахівців найближчим часом в Україні можуть збільшитися ціни на м'ясо, адже подорожчали корми. Крім того, для бізнесу зросли й ціни на електроенергію. 

Не минуче й подорожчання хліба, каже віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко. За попередніми підрахунками, аби виробники хліба могли продовжувати роботу, ціни на хліб слід підняти на 15-20%.  

Річ у тому, що подорожчала сировина для виробництва хліба.  Наприклад, у травні-червні 2024 року вартість сировини для хлібобулочних виробів збільшилася приблизно на 40%. Друга причина – збільшення видатків на електроенергію, оскільки хлібозаводи змушені працювати на дизельних генераторах.

Українські фермери більш ніж половина врожаю залишають на зберіганні, сподіваючись його потім продати за вищою ціною. І вже прогнозують, що в лютому картопля буде по 30 гривень за кілограм. А через підвищення акцизу на пальне і можливі обстріли решта продуктів подорожчає на 20-30%. 

Джерело: today.ua

 
 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook