«Найважчими для Зеленського були ночі: він практично не спав і став блідий наче смерть», - перші дні війни очима Шустера

Їли в бункері те, що було – консерви, черствий хліб та шоколад

Американський журналіст Саймон Шустер, який був біля Зеленського в перші дні війни, детально описав те, що бачив тоді – на власні очі.

За його словами, у бункері, на Банковій, люди на початку повномасштабного вторгнення – всі представники влади та їхні помічники – жили й працювали в доволі аскетичних умовах, але ніхто не панікував.

Президент демонстрував готовність навіть вмерти:

Загалом, журналіст американського журналу «Time» Саймон Шустер багато пише про Україну.

Нині ж він видає книгу The Showman: The Inside Story of the Invasion That Shook the World and Made a Leader of Volodymyr Zelensky (Шоумен: Залаштункова історія вторгнення, яке потрясло світ і перетворило Володимира Зеленського – на Лідера).

The Telegraph, публікує доволі великий уривок з цієї книги, де автор розповідає, зокрема, про перші дні вторгнення.

Відео журналістів видання Телеграф про перші дні війни в Києві

Шустер пише, що під час перших днів та ночей широкомасштабного вторгнення життя на Банковій проходило в доволі непростих та аскетичних умова, передає УНН

За словами автора, який теж жив тоді на Банковій, найважчими для Зеленського були ночі. Журналіст розповів, що телефон президента розривався від постійних повідомлень – безперестанку. Навіть уночі.  

- В перші дні я будив усіх, – каже він. Я не мав права спати, доки не дізнавався, де які сили наступають та удари завдаються.

 

А вже о 4:50 ранку Зеленський сам заслуховував звіт по новинах.

За свідченнями Шустера, ніхто з посадовців тоді на Банковій не піддався відчаю на цьому ранньому етапі.

Але врешті-решт всі вони починали валитися з ніг. Їсти було попервах небагато. Солодощі роздавали на зустрічах, а на спільній кухні були м'ясні консерви з черствим хлібом.

Один міністр розповідав мені, що кілька днів жив просто на тому, що було під рукою: на кількох плитках шоколаду, каві та воді, - йдеться в уривку з книги Шустера.

Шустер пише, що лице Зеленського, зрештою, стало блідим і сірим: президент скаржився на брак сонячного світла і свіжого повітря. Помічниця президента з правових питань згадує, що він був схожий на ходячий труп.

«Жива людина не може так виглядати», - переказує її слова американський журналіст.

Проте, далі Шустер зазначає, що з часом життя в бункері увійшло в більш прогнозоване та спокійне русло. Перша відеоконференція змістилася на 7 ранку, що давало навіть достатньо часу для того, щоб поснідати – «незмінно яєчнею».

Людям стали подавали гарячу їжу: сосиски, вареники з картоплею, гуляш.

Навіть після заборони на продаж алкоголю у столиці Зеленський і його команда тримали запас алкоголю і президент час від часу наливав вино помічникам, які приєднувалися до нього за трапезою.

Журналіст описує, що на початку повномасштабної війни соратники Зеленського часто називали його «Володя» й залишалися на своїх місцях, коли він входив до кімнати.

Потім вони перейшли на офіційне звернення «Володимир Олександрович».

Так, каже Шустер, почалася трансформація Зеленського з Шоумена у справжнього Лідера воюючої країни.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook