Найбільше місто України стає пустелею: Люди скаржаться на засилля колючої рослини-чужинця  

І до чого тут комунальники

Столицю України охопила нова неприємність. Жителі деяких районів Києва скаржаться на рослину з колючками – якірець сланкий. Маленькі колючки легко розносяться вітром і травмують ноги перехожих у легкому взутті, лапи домашніх тварин і навіть страждають шини велосипедів.

Еколог Олександра Соколенка розповів, що якірець сланкий – це лікарська рослина, яка зазвичай росте у степах Криму та Півдня.

Поява та розмноження цієї рослини у Києві – це приклад міграції рослин на Північ. Адже Київ – це не типове місце для зростання якірця сланкого. В останні роки таких випадків рослинної міграції є доволі багато. Це відбувається через зміну клімату. Наприклад, у другій половині літа, дощів у Києві майже не було. Все це призводить до того, що рослини, які зростали на Півдні України, тепер з’являються на Півночі та у Центрі, – пояснив Олександр Соколенко.

Він додає, що така міграція стосується не лише рослин, а й комах та тварин.

У Києві вже навіть кактуси можна зустріти. Ще одна ознака змін клімату – збільшення популяції червоновухих американських черепах у водоймах міста. Ще 30 років тому їх узагалі в Києві не було, – додав еколог.

Окрім змін клімату, появі рослин-чужинців у Києві, за словами Олександра Соколенка, сприяють самі комунальники, які косять траву від квітня до першого снігу:

Безперервне скошування трави у Києві посилює негативні наслідки посухи. Коли комунальники регулярно скошують траву, то відкривають землю сонцю. Адже трава стримує дію сонячних променів, зберігає вологу, а без трави локально зростає температура поверхні землі. Вона може нагріватися до +60 градусів. Сонце просто на порох висушує ґрунт і це у бездощовий період дуже критично. Так у місті з’являється пил, який значно погіршує якість повітря.

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook